Vyhrál folklorní festival

Anketu týdeníku Sedmička o kulturní událost roku vyhrál folklorní festival.

Sedm akcí vybrala Sedmička do ankety o nejlepší kulturní událost roku 2009. Do hlasování se zapojilo více než tisíc čtenářů a návštěvníků www.sedmicka.cz a rozhodli o tom, že vyhrál Mezinárodní folklorní
festival Frýdek-Místek. Vyhlášení vítěze a předání ocenění se uskuteční 21. března v Cyklobaru v Dobré.
Mezinárodní folklorní festival podpořilo 630 hlasujících. „Vítězství našeho festivalu mě moc těší. Svědčí to o tom, že si ve Frýdku-Místku získal dobré jméno,“ raduje se Eva Geryková, která ho vede už patnáct let.
Druhou příčku obsadil hudební festival Sweetsen fest, který před šesti lety založil Petr Korč. „Folklorní festival si vítězství zaslouží, protože při ničem jiném člověk neuvidí takový kus zahraniční kultury,“ říká Korč. Třetí příčku získal filmový klub v Nové scéně Vlast, který patří ke špičce v České republice.

Mezinárodní folklórní festival

Vítěz ankety o nejlepší kulturní událost roku 2009, Mezinárodní folklorní festival Frýdek-Místek, oslavil v loňském roce patnácté výročí od založení. Po městě tancovalo a zpívalo v krojích přes šest stovek účastníků. Sedm souborů přijelo ze zahraničí.
„Loni akci mohlo vidět asi pět tisíc lidí. Zájem zahraničních skupin je vždy obrovský, ale zveme jich jen pár. Každoročně nás omezují jen peníze,“ přiznává Geryková.
Organizátoři folklorního festivalu už nyní připravují Kulturní akcí roku je folklorní festival další ročník. Které zahraniční soubory přijedou, Geryková sdělí až začátkem března. „S většinou skupin ještě jednáme. Jsme strašně rádi, že se jich hlásí tolik. Náš folklorní soubor Ostravička a celý festival už má ve světě jméno,“ říká Geryková.
Vedoucí souboru by už starost o festival ráda předala jiným. „Do dalších ročníků bych si přála jediné. Aby se našel někdo, kdo by za mě organizaci převzal. A aby to byl někdo, kdo to bude dělat s láskou a nasazením,“ povídá Geryková.
U zrodu folklorního festivalu stál i Stanislav Novák z Ostravičky. „Jezdívali jsme po světě a vídali hodně zahraničních festivalů. Tehdy nás napadlo, že by bylo dobré udělat podobný i u nás. A dnes jde vidět, že ho lidé mají rádi,“ reaguje Novák na vítězství folklorního festivalu v anketě Sedmičky. Ve vítězství nevěřil. „Když jsem viděl hlasování na internetu, tak tam jasně vítězil Sweetsen fest,“ říká Novák.

Poražení nejsou smutní

A i když to v internetovém hlasování dlouho vypadalo v jasnou výhru Sweetsen festu, obrovské množství hlasů na kuponech v tištěné Sedmičce rozhodlo ve prospěch folklorního festivalu. Sweetsen fest, který před šesti lety založil Petr Korč, zůstal s více než pětistovkou hlasů druhý.
„Je těžké vybrat nejlepší kulturní akci, protože každá má v sobě něco. Sweetsen fest je hlavně pro místní kapely, město a lidi v něm. Své tisíce návštěvníků si vždycky najde a já mu přeji, aby fungoval
minimálně dalších třicet let,“ svěřuje se Korč, kterého druhé místo Sweetsen festu vůbec nemrzelo.
Třetí místo v anketě obsadil filmový klub v Nové scéně Vlast. Akci založil také Petr Korč a podařilo se mu tím přiblížit náročné filmy divákovi, který se s nimi neměl možnost jinak setkat.
„Filmový klub mi ve městě scházel. Původně jsme uvažovali i o pronájmu celého kina ještě před jeho rekonstrukcí a zpracovali jsme projekt jeho využití, který vlastně dnes funguje,“ vzpomíná Korč. Do
filmového klubu chodí pravidelně více než dvě stě skalních fanoušků kvalitních snímků.

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ ČTENÁŘŮ

1. Mezinárodní folklorní festival - 631 hlasů
2. Sweetsen fest - 534 hlasů
3. Filmový klub - 55 hlasů
4. Mapa na kameni - 45 hlasů
5. Představení Fotr - 43 hlasů
6. Filmové prázdniny - 34 hlasů
7. Kurz Loutka - 33 hlasů

Jak se hlasovalo: Čtenáři hlasovali na webu www.sedmicka.cz, pomocí kuponu v týdeníku Sedmička a e-mailovou poštou.

Výherci

1. Jarmila Glombicová - celoroční předplatné Sedmičky
2. Vladimír Baroš - kniha z vydavatelství Mladá fronta
3. Zdenka Jančíková - kniha z vydavatelství Mladá fronta