Výluka v NBA končí

nba

nba Zdroj: reuters

Basketbalová NBA nakonec letošní sezonu nezruší. Po krachu posledních jednání vstoupil do hry soud a došlo k obratu – hráči a kluby se dohodli na nové desetileté kolektivní smlouvě. Kontrakt ještě není podepsaný, ale podle šéfa NBA Davida Sterna jde o formalitu.

Smlouva by měla být podepsána do konce týdne. Kluby odehrají tři přípravné zápasy a 25. prosince je v plánu ostrý start nové sezony. Základní část bude mít 66 zápasů místo původních 82. Play-off začne o 14 dní později, než byl původní plán. „Bylo v zájmu obou stran zachránit sezonu,“ řekl šéf hráčské unie Billy Hunter.

Hlavní příčinou sporů bylo rozdělení příjmů. Hráči podle staré kolektivní smlouvy, která vypršela na konci června, dostávali 57 procent klubových příjmů. Majitelé klubů ale žádali radikální snížení. Kluby totiž každoročně končily ve značné ztrátě. Majitelé byli ochotni přistoupit na rozdělení 50:50, hráči trvali na 57 procentech. Nakonec dostanou 49 až 51 procent podle toho, jak si kluby v dané sezoně ekonomicky povedou.

Přestože sezona nakonec přece jen bude, NBA kvůli výluce zaznamená značné ztráty. Jen zrušení přípravných zápasů bude stát ligu odhadem 200 až 300 milionů dolarů. Kluby přišly kvůli zkrácení sezony o osm utkání. Odhadovaný příjem z jednoho domácího zápasu je milion dolarů. Týmy tak tratí dohromady asi půlmiliardu dolarů.

Ukončení výluky ocenili i sponzoři. „Zvláště v předvánočním období je to pro nás dobrá zpráva. Očekáváme zvýšení prodeje našeho zboží, především toho, které přímo souvisí s NBA,“ oznámila například firma Adidas.

Co bude s hráči? Basketbalisté, kteří se v době výluky dohodli s jiným klubem, mají ve smlouvě klauzuli, že v případě startu NBA budou uvolněni. Kromě těch, kteří si domluvili angažmá v čínské lize. Tam uzavřeli dohody na celou sezonu, jež končí v březnu. A vedení čínských klubů oznámilo, že na tom nehodlá nic měnit. V Číně nastupují například tři hráči Denveru.