Výnosy O2 klesly v pololetí o necelou desetinu na 21,8 miliardy korun

Vývoj akcií O2 za poslední dva roky

Vývoj akcií O2 za poslední dva roky Zdroj: E15

Největší tuzemská telekomunikační firma O2 snížila v pololetí výnosy o 8,9 procenta na 21,8 miliardy korun. Provozní zisk OIBDA klesl o 12 procent na 7,6 miliardy korun. Za poklesem stojí zhoršující se podmínky podnikání v oblasti telekomunikací, dlouhodobá stagnace ekonomiky i tlak na pokles cen spolu s regulací ze strany EU. Výsledky jsou v souladu s očekáváním trhu.

Počet zákazníků meziročně poklesl o 22 tisíc na 5,06 milionu. Množství tarifních klientů se zvýšilo o 2,5 procenta na 3,25 milionu. V oblasti předplacených služeb nastal meziroční pokles o pět procent na 1,81 milionu zákazníků. Nejčastějším důvodem odchodu byla změna na jeden z tarifů Free nebo přechod k virtuálnímu operátorovi.

Na tarify Free už přešli všichni rezidentní uživatelé smluvních služeb. Díky neomezenému volání vzrostl objem provozu o 12 procent na 5,744 miliardy minut. Podíl chytrých telefonů se meziročně zvýšil o osm procentních bodů na 38 procent. Počet internetových přípojek xDSL klesl o 7000 na 914 tisíc připojení. Z toho rychlejší technologii VDSL využívalo 391 tisíc zákazníků, což představuje nárůst o 26 procent.

Vývoj akcií O2 za poslední dva rokyVývoj akcií O2 za poslední dva rokyVývoj akcií O2 za poslední dva roky | E15Zdroj:E15

Operátor investoval do LTE

Konsolidované investice dosáhly v prvním pololetí 5,5 miliardy korun. Tato částka v sobě zahrnuje i akviziční náklady spojené s nákupem licencí pro síť LTE. Bez těchto nákladů byly investice 1,6 miliardy Kč proti 2,2 miliardy loni.

Celkový počet zákazníků na Slovensku se zvýšil o 13 procent na 1,61 milionu. Celkové provozní výnosy dosáhly 103 milionů eur a provozní zisk meziročně vzrostl o osm procent na 34 milionů eur.

Majoritu v O2 i její slovenské dceřiné firmě vlastní investiční skupina PPF.