Výpadky mobilního signálu? V Británii je chtějí řešit národním roamingem

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Vadí vám, že nemáte signál? Tajemník ministerstva kultury má řešení, tam kde má signál alespoň jeden operátor budou všichni volat v jeho síti. Navrhuje jakýsi národní roaming.

Spojené království je co do rozlohy zhruba třikrát větší než ČR a co do populace šestkrát lidnatější, ale stejně jako u nás i tam se najdou místa, kde prostě není mobilní signál. A nebo tam je, ale ne pro každého – jeden či více operátorů ho má, ale ne všichni. Řešení jak už to tak bývá není snadné, operátorům se odlehlá území pokrývat nechce kvůli vysokým nákladům a pomalé návratnosti investic, ale výmluvám, proč to nejde možná brzy odzvoní.

Sajid Javid, tajemník Ministerstva kultury, médií a sportu navrhuje jakýsi národní roaming právě v těch oblastech, které nejsou pokryty infrastrukturou všech síťových operátorů. Když se zkrátka vyskytnete v místě, kde váš operátor X pokrytí nemá, tak byste mohli dočasně fungovat v síti operátora Y, který pokrytí v dané lokalitě má. Z pohledu uživatele by to celé mělo fungovat jako klasický roaming v zahraničí.

Dle serveru The Telegraph, který zprávu přinesl, se tento problém týká asi milionu roztroušených na pětině území. Místí čtveřice největších operátorů ve složení Vodafone, O2, EE a Three měla prý možnost se na roamingu dohodnout dobrovolně, ale jednání úspěch nepřineslo. Vláda nyní proto zvažuje, že národní roaming nařídí zákonem.

Podpora vlády

Z Whitehallu (londýnská ulice plná vládních budov) dle zdrojů Telegraphu zní: „Chceme vymýtit situaci neúplného pokrytí. Očekáváme, že problém budeme v nejbližších dnech konzultovat a možnou cestou je změna legislativy. Pokud se postoj společností nezmění, můžeme jim změnu nařídit.“

Ani pokrývání odlehlých oblastní by operátory nemuselo tolik „bolet“, na stavbu stožárů pro vysílače by mohli dostat od vlády dotaci v přepočtu přesahující pět miliard korun.