Vyroste v Polabí nový Lendl?

Seriál týdeníku Sedmička představuje rodičům deset vybraných sportů pro jejich děti. Tentokrát tenis.

Jít ve šlépějích Ivana Lendla, Martiny Navrátilové či Radka Štěpánka? Proč ne, příležitostí, kde se děti mohou naučit zacházet s tenisovu raketou, je v Polabí spousta.

Poděbradům se kdysi přezdívalo tenisové město. Atraktivní turnaj se sice v lázních už léta nekoná, „bílý“ sport však tady dál táhne. Mladé, starší i začátečníky. „Děti mohou přijít přímo na tenisové kurty, informace však získají i na našich webových stránkách,“ zve malé zájemce do Poděbrad tenisový trenér v Michael Vrbenský.

V Nymburce funguje tenisový klub Lokomotiva. Způsob přihlášení mladých hráčů do oddílu je tentýž jako v Poděbradech. „Přijímáme děti od pěti let až po školáky,“ říká trenér mládeže Miloslav Špaček.
Vybavení začínajícího tenisty není nikterak finačně náročné.

Tričko, tenisky, raketa. „Po špatných zkušenostech raději dětem půjčuji vlastní rakety, které jim nejlépe padnou do ruky,“ říká Špaček. „Dětské rakety nejmenších velikostí lze sehnat už za pět set korun,“ dodává poděbradský trenér Vrbenský. Tenisové míčky obstarávají oddíly, rodičům odpadá starost s jejich nákupem.

Členské a herní poplatky za využití tenisového dvorce jsou v regionu různé. Stejně jako úroveň služeb, obsazenost kurtů a komfort pro tenisty. Poplatky za tréninky přípravky jsou v Poděbradech i Nymburce podobné.

„Jarní sezona je o dost levnější než zimní, tenisová škola zahrnující jarní a letní tréninky vyjde rodiče zhruba na pět set korun měsíčně,“ říká trenér Špaček z nymburské Lokomotivy.

Tenis je pro děti zdravý, stejně jako většina sportů. „Při samotné hře jsou hodně namáhány klouby, především loket. Proto je nutné, aby děti cvičily nejen tenisové údery, ale především v nižším věku rovnoměrně celé tělo. Ale to zkušení trenéři jistě vědí,“ říká lékař Tomáš Müller.

INFOSERVIS PRO MALÉ TENISTY

Kolín: www.ltckolin.sweb.cz, telefon: 321 724 622

Kutná Hora: www.tjsparta-kh.cz, telefon: 327 513 736

Nymburk: www.tenisnymburk.info, telefon 777 164 594

Poděbrady: www.ltcpodebrady.cz, telefon: 325 610 672