Vysoký Újezd: vize venkova podle architektonických špiček

Pokud neznáte Vysoký Újezd u Berouna, vězte, že jste nepoznali jednu z nejpůvabnějších rozvojových lokalit v bezprostředním okolí Prahy. Obec na náhorní planině je kolem dokola obklopena lesy a pod ní teče v údolí řeka Berounka.

Není divu, že právě sem se dnes soustředí pozornost několika špičkových architektů. Zatímco střed obce, který tvoří prostorná náves s rybníkem, mohutnými starými lipami, kapličkou a novorenesančním zámkem, jehož komplex uzavírá historické jádro obce na jižním okraji, zůstane prakticky neporušený, po celém jeho obvodu vzniká vize skutečně moderního venkova.

Na komplex zámeckých budov naváže jihovýchodním směrem (podél cesty na Kozolupy) rozsáhlá plocha parkové zeleně s řadou volnočasových aktivit. Celkem bude tento centrální park s vodními plochami, dětskými prolézačkami, oploceným pískovištěm, zvlněnou cyklodráhou a cestičkami pro pěší bez obrubníků (sypanými z přírodního kameniva) zaujímat plochu 22,6 ha.

Nově vznikající ulice na okrajích obce byly tvořeny ve spolupráci s přední architektkou Barborou Škorpilovou. Jsou pojaty jako designové prostory s alejemi stromů po obou stranách, se zajímavými prvky osvětlení, s obřími okrasnými květináči, zvýšenými křižovatkami a prahy pro zpomalení vozidel při průjezdu obytnou zónou.

V bezprostřední blízkosti obce se nachází nejen její nejvyšší místo (kopec Čížovec, 424 m n. m.), ale také nově vznikající golfové hřiště s moderní klubovnou a restaurací. A takřka za zády máte jednak metropoli, jednak atraktivní výletní cíle: hrad Karlštejn, Bubovické vodopády či legendární trampské lomy Malá a Velká Amerika… Stačí si vybrat.