Výstava v jaroměřickém zámku představí stolování šlechticů

Státní zámek Jaroměřice nad Rokytnou

Státní zámek Jaroměřice nad Rokytnou Zdroj: Profimedia.cz

Stolování na šlechtických sídlech v 18. a 19. století představí výstava Stůl na zámku a v paláci, která začne ve čtvrtek 8. května na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Exponáty budou na prohlídkové trase zámku po celou letošní hlavní turistickou sezonu.

Výstava ukáže různé podoby šlechtických tabulí. „Lidé uvidí, jak vypadalo stolování na dámské hostině, co obnášelo prostřít k oficiální hostině nebo jakou podobu měla velká pánská snídaně se šampaňským. Během prohlídky se také dozvědí, jak probíhalo podávání stravy v appartementu, jak se připravovalo servírování pokrmů a čím voněla zámecká kuchyně,“ uvedla Skořepová.

Mezi nejzajímavější exponáty patří například takzvané nástolníky, které mají podobu zámecké zahrady nebo páva. „Nástolník vyobrazující zámeckou zahradu je cukrářskou replikou parteru jaroměřické zahrady, doplněný nástolními porcelánovými figurkami, které byly původně vyráběny k těmto účelům. Do vitrín v interiérech se dostaly až následně, protože si je dámy odnášely z hostin 'na památku',“ vysvětlila správkyně depozitáře jaroměřického zámku Jana Petrová. Vzácností je také stolní fontána na červené víno nebo stolní stříbro.

Cílem výstavy je podle Skořepové vyvrátit mylnou představu o permanentních panských hostinách a nevázaném obžerství a opilství. Charakteristickým rysem starobylé šlechty byla naopak po léta pěstovaná vysoká kultura a ušlechtilý mrav jako soubor dědičných ctností, založených především na křesťanských ctnostech. Stolování na šlechtických sídlech bylo v minulosti ve velké míře spjaté spíše s pravidly, která se striktně dodržovala, než s primární orientací na vybrané lahůdky.

Výstava bude na zámku přístupná do 31. října 2014.