Vzorem jim byli hokejoví mistři

Bowlingovou ligu amatérů v Táboře vyhrál tým Matrixu. Podceňované mužstvo inspirovali ziskem titulu čeští hokejisté.

Vítězem osmého ročníku amatérské bowlingové ligy družstev na Táborsku je překvapivě mužstvo Matrixu. Ve finále porazilo loňského obhájce prvenství tým Bowlíků 4:0.

„A je to fuč,“ prohlásil Pavel Pospíšil z Bowlíků, když soupeř dohodil jedinou kuželku a definitivně tak pohřbil naděje na obhajobu prvenství. „Dneska to padá jenom těm přes padesát let,“ narážel člen poraženého týmu na výkony a věk dvou ze tří protivníků.

Pospíšil, jedna z opor loňského vítěze, nastupoval k finále se zraněnou rukou, protože ho v práci nakoplo tele. Ale i bez zdravotního handicapu by Bowlíci těžko vyhráli. Matrix měl svůj den a zářil. „Matrix zahráli fantasticky. Průměr 552 kuželek na hru hovoří za vše,“ zhodnotil úroveň finále organizátor soutěže Jiří Uhlíř. V dlouhodobé základní části nic přitom nenasvědčovalo tomu, že by mohlo dojít k nečekanému překvapení. Naopak. První dvě místa obsadili Bowlíci a Čarodějové. Třetí Matrix si musel prokousat cestu do finále výhrami nad mužstvy Mimiša a Čarodějů.

Zlepšovali své výkony

Tým ve složení Václav Suchý, Tomáš Pelc a Petr Hofbauer hraje pohromadě tři roky a nastupoval do rozhodujícího duelu v roli outsidera. I když svého soupeře ještě dosud nikdy neporazili, nevzdávali se předem. Výkony celého družstva měly stoupající tendenci a zaslouženě slavilo premiérový titul. Ale vítězství nebylo dílem náhody. „I přes časově náročné zaměstnání jsem si dokázal najít chvilku na pravidelný trénink,“ prozradil Suchý důvod nečekaného zlepšení a nárůstu formy.

Dokonce nesledoval ani finálový zápas na mistrovství světa v hokeji a raději poctivě trénoval. „Se zlatem hokejistů taky nikdo nepočítal a přesto vyhráli. Právě to nás motivovalo,“ uvedl Suchý.

Dříve hrál fotbal, který musel kvůli zdravotním problémům s umělou kyčlí a čtyřnásobné operaci bypassu ukončit. Sportovec se srdcem hráče propadl bowlingu před dvěma roky.
K tomuto sportu přivedl i ostatní členy rodiny – manželku Miluši a syna Ondru. „Prožívám každý sport. A u bowlingu jsem obzvlášť vynervovaný. I když jsem se naučil být o poznání trpělivější,“ přiznává Václav Suchý. Druhý člen týmu Tomáš Pelc to má z Horní Branné do Tábora dvě stě dvacet kilometrů. Přesto jednou za tři týdny neváhá přijet k soutěžním zápasům a bojovat o body. „Chce to zachovat si čistou hlavu a nenechat se rozhodit z dílčích neúspěchů,“ hledá Pelc recept na vítězství.
I když jeho pomalejší hody nejsou pro místní dráhu právě ideální, jeho přesnost a jistota dohozů slavily úspěch. „Obhajoba bude těžká. Každý se na nás bude chtít vytáhnout. Ale dokážeme se s tím vyrovnat, také hrajeme čím dál lépe,“ slibuje Pelc, že jeho družstvo bude usilovat i příští rok o nejvyšší příčky.
Šestatřicet mužstev amatérské bowlingové ligy je rozděleno do tří výkonnostních skupin. První a druhou hraje dvacet týmů, ve dvou skupinách třetí ligy soutěží dalších šestnáct. Popularita soutěže každoročně roste a tím stoupá i její úroveň. „Spousta hráčů by mohla ihned hrát bowling závodně,“ všiml si Jiří Uhlíř.

Soutěž už vychovala některé talenty. Jedním z nich je Tomáš Bílek, který se dokázal prosadit do juniorského reprezentačního výběru. Možná už brzy uslyšíme také jeho o spoluhráčích Marku Pacovském a Dominice Svobodové, kteří dohromady tvoří tým Bowlíku, nezlob se.

Vyvrcholením sezony bude v sobotu 12. června závěrečný handicapový turnaj jednotlivců. Současně se ukuteční také slavnostní vyhlášení a ocenění nejlepších týmů a hráčů amatérské bowlingové ligy.