Vzorná jsem nebyla, říká učitelka

Nejoblíbenější učitelku letošního roku mají na Základní škole na Ostrčilově ulici.

Martina Čiklová své žáky miluje. A oni milují ji. Díky nim se totiž čtyřiačtyřicetiletá učitelka ze Základní školy na Ostrčilově ulici stala tou nejoblíbenější učitelkou celé České republiky.
Pro někoho může být škola strašákem, pro Martinu Čiklovou je radostí. A vždycky také byla.
„Už jako malé dítě jsem školu opravdu milovala. Ráda jsem tam chodila, bavilo mě to a vždycky jsem tam měla hodně kamarádů. S některými jsme se přátelili ještě dlouho potom a hodně mi jich zbylo dodnes,“ svěřila se učitelka.
Typicky vzornou žačkou nikdy nebyla. Že by ale ve škole opisovala, se Sedmičce nepřiznala.
„Já jsem se nikdy neuměla moc učit. Ale musím říct, že naštěstí mi šlo učení tak nějak samo, hlavně na základní škole. Z předmětů jsem měla ráda hlavně matematiku, tu jsem milovala, protože u ní jsem se nemusela nic šprtat zpaměti, mělo to logiku a to mě bavilo. Horší už to bylo s ostatními předměty,“ vzpomíná Čiklová.

Nenormálně hodní žáci

Své žáky ze čtvrté A dnes učí všechny předměty. S výjimkou hudební výchovy. „Tu neučím, i když hudbu mám velmi ráda a dokonce zpívám. Ráda a nahlas,“ přiznává Čiklová. „Naše paní učitelka se do všeho vrhá po hlavě a občas je z toho trochu šílená. Umí pískat a každého rozesmát. Je nejsrandovnější a nejspravedlivější. Je s ní prima, ale když se naštve, je to pořádná pecka,“ zhodnotil svou učitelku Adam Daniel.
Většinou k tomu ale nedochází. „Copak znáte děti, které nezlobí?“ odpovídá Čiklová na otázku, zda ji žáci zlobí. Přiznává, že občas se to samozřejmě stává, ale podle ní jsou to až nenormálně hodní žáci.
„Tak to už se sama těším, jak mi budou děti na fotku malovat fousy,“ komentuje už dopředu kantorka svou fotografii v Sedmičce.
Z titulu nejoblíbenější učitelky roku se raduje i celá její rodina. „Říkal Jan Cimický, který předsedal porotě ve finále, že můj manžel by měl dostat diamantovou medaili za to, že to se mnou vydrží,“ směje se Čiklová. Velkou radost má však nejen manžel, ale i devatenáctiletý syn Mirek a jedenáctiletá dcera Tereza.