Vzpomínky na Kindla: nadaný a všehoschopný komunista

Na Milana Kindla vzpomínají lidé z jeho okolí, z Chomutova i z dřívějších zaměstnání.

V okně velké vily ve Zborovské ulici v Chomutově se objevuje postava s dlouhými šedivými vlasy a vousy až na prsa. Milan Kindl, bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni. Když redaktor Sedmičky zazvonil, otevřel Kindlův kolega, advokát Jan Suchý, s tím, že pan docent už odešel, víc se bavit nechtěl. Milan Kindl už do médií mluvit nechce. „Po tom, co jeho vyjádření vyšla zkreslená, se nechce vyjadřovat. Zkuste počkat,“ uvedl jeho mluvčí Lubor Kohout.

S Řápkovou kamarádil

Advokátní kanceláři Kindl a partneři sídlí ve vilové čtvrti ve Zborovské ulici v Chomutově, ve dvou domech ze začátku dvacátého století. V jednom z nich Milan Kindl bydlí, druhý patří Suchému. I když Zborovská leží nedaleko od centra, je tu klid. Hned za zahradou je městský park. Naproti „Kindlově“ vile je vinárna. „Občas sem zajde, ale spíš sem chodí jeho kolegové. On málokdy,“ uvedla na dotaz Sedmičky zdejší majitelka.

Kindl a partneři mají další kancelář nedaleko náměstí v ulici 28.října. Nahoře v bytovém domě. Šedovlasý pán, který zametal chodník Kindla zná od vidění. Nedávno prý potkal na chodbě ženu, která kráčela do Kindlovy kanceláře. „Říkala mi, že se s Kindlem dobře zná a vždycky se u něj uklidní, prý tam chodí jako na psychoterapii,“ zasmál se. V tom se do hovoru vmísila asi padesátiletá žena, která tu pracuje. „Dobře si pamatuji, jak se bratříčkoval s Řápkovou a dneska dělají, že se neznají,“ rozčílila se.

Nejnadanější právník

Těžko mu něco vytýkat. To o Kindlovi tvrdí jeho kolega Václav Lintner, z okresního soudu v Chomutově, kam po škole nastoupil. „Byl to erudovaný odborník. Nejnadanější ve své generaci. Navíc byl velkorysý a rád všem poradil,“ říká Lintner. Ve čtyřiatřiceti letech se Kindl vzdal nastartované kariéry a odešel na Ústav státu a práva. Z oblasti praxe tak přesedlal do právní teorie.

„Bylo to velice zvláštní. Na Ústav nepřicházeli bývalí advokáti, nebo soudci,“ říká Zdeněk Masopust, který zde pracoval již před Kindlem. Začal tu spolupracovat s Helenou Válkovou. Společně napsali několik knížek a skript. „Když jsem ho poznala, patřil k mým dobrým přátelům,“ uvádí Helena Válková. „Pak se z něho stal někdo úplně jiný.“ poznamenává Válková, která je dnes vede Katedru trestního práva v Plzni. Vrcholem bylo, když připravil její odvolání. „Milan Kindl patří k mým největším životním zklamáním,“ tvrdí.

Nerada na jméno Kindl vzpomíná i Jana Madarová, manželka Zdeňka Madara, který na Ústavu také působil. Vynikající odborník a podstatně starší Zdeněk Madar, který před dvěma lety zemřel, byl pro Kindla překážkou na cestě k nejvyšším postům, a tak mu život znepříjemňoval pomluvami. „Mého manžela velice poškodil. Více se k tomu nechci vyjadřovat,“ říká pohnutým hlasem Jana Madarová. Kindl se tu nakonec stal zástupcem ředitele. Podle psychologa Jiřího Bláhovce se takové změny osobnosti stávají. „Někteří muži okolo čtyřicítky začínají velmi intenzivně budovat kariéru. Často se pak stává, že neberou ohledy na lidi okolo sebe,“ říká psycholog.

Milan Kindl a KSČ

O tom, že byl Kindl v KSČ, nemůže být pochyb. „Prakticky všichni, kdo pracovali v tehdejším Ústavu státu a práva museli být ve straně,“ říká Helena Válková. V listopadu 1989 už Kindl na Ústavu velice pružně zakládal Občanské fórum. Rok předtím se poznal se svým mluvčím Luborem Kohoutem, který prý v té době založil Klub právní podpory, kde podle něj Kindl působil. „Radil mladým lidem, vysvětloval, jaká mají práva, když jsou zadržení Státní bezpečností. Dodnes o tom mlčí. Jiní by se dávno bili v prsa a poukazovali na svou statečnost,“ píše Kohout na webovkách www. dockindl.cz.

Na začátku devadesátých let přichází Kindl na čerstvě založenou fakultu právnickou v Plzni. Vede ji Vladimír Balaš, který nakonec Plzeň opouští. Tím, že ho Milan Kindl vyštval, se netají. „Jsem mu ale v podstatě vděčný. Plzeňské fakultě jsem věnoval všechen čas. Neodešel jsem sice úplně z akademického prostředí, ale více se věnuji soukromému sektoru a vydělávám si více peněz,“ říká Balaš. Milan Kindl v Plzni zůstal, na nedostatek financí si stěžovat nemůže. „Uměl si to asi zařídit jinak,“ přemýšlí Balaš.