Wikipedia se v Rusku dostala na seznam zakázaných webů

Wikipedia

Wikipedia

Ruské úřady zařadily populární internetovou encyklopedii Wikipedia na černý seznam zakázaných webů. Dozorová organizace Roskomnadzor svůj ortel vynesla už 26. března, ale rozhodnutí se dostalo na veřejnost až dnes. Přístup ruských uživatelů na Wikipedii zatím zablokován nebyl.

Důvody svého rozhodnutí ruské úřady neoznámily. Rozhlasová stanice Echo Moskvy odhaduje, že cenzorům vadí článek o kouření marihuany, který se v ruskojazyčné verzi Wikipedie objevil. Článek na webu pořád je.

Podle zákona o zákazu škodlivých webů, který v Rusku vstoupil v platnost loni v listopadu, mají správci internetové sítě povinnost zablokovat veškeré webové stránky, které obsahují škodlivé informace. Za škodlivé cenzoři označují stránky s informacemi o narkotikách, servery obsahující návody k sebevraždám a stránky s dětskou pornografií.

Provozovatel serveru je povinen zablokovat přístup na nevhodné stránky, pokud jejich škodlivý obsah nezmizí do tří dnů po úředním varování. Takovým procesem už letos prošlo několik populárních ruských webů, které se z velké části cenzurním rozhodnutím podřídily. Přístup na jejich stránky byl pak obnoven.

Opoziční kritika

Kritici Kremlu opakovaně varují, že cenzurní pravomoc se může úřadům snadno vymknout z rukou, protože přesná definice „nevhodného“ obsahu neexistuje. Opozice otevřeně vládu kritizuje, že chce internetovou cenzurou omezit legální politickou soutěž.

Ruskojazyčná Wikipedia se loni v červenci na dvacet čtyři hodin vypnula právě na protest proti přijetí tohoto zákona, který ji nyní umožňuje zakázat. Podobné protesty však nejsou jedinečné pouze pro ruskou verzi encyklopedie. Když se v USA připravovaly zákony SOPA a ACTA, dle oficiální rétoriky zaměřené proti internetovému pirátství, anglickojazyčná Wikipedie rozmístila na všech svých stránkách grafický plug-in, který znesnadňoval přístup k jejím informacím.

Petr Koubský: Wikipedie je kolektivní pamětí lidstva