Windows 10 budou pro uživatele předchozích verzí na rok zdarma

První oficiální ukázky Windows 10

První oficiální ukázky Windows 10 Zdroj: Microsoft

Softwarová společnost Microsoft dnes představila řadu podrobností o svém novém operačním systému Windows 10. Oznámila rovněž, že tento systém bude poskytovat na jeden rok zdarma uživatelům dřívějších verzí Windows 8.1 i Windows 7.

Společnost již dříve avizovala, že Windows 10 přinesou návrat klasické nabídky Start, kterou řada uživatelů postrádala. Dnes upozornila, že tuto nabídku bude nyní možné roztáhnout na celou obrazovku.

Microsoft rovněž potvrdil, že internetový prohlížeč Internet Explorer bude nahrazen novým softwarem s krycím označením Project Spartan. Na osobních počítačích bude v rámci nového operačního systému dostupná digitální osobní asistentka Cortana s hlasovým ovládáním, která zatím funguje pouze ve verzi Windows pro mobilní zařízení.

Předpokládá se, že Microsoft uvede Windows 10 na trh ve druhé polovině letošního roku. Firma doufá, že nový systém podpoří její aktivity v oblasti chytrých telefonů, kde zaostává za konkurencí. Na rok zdarma budou mít Windows 10 k dispozici rovněž uživatelé nynější mobilní verze Windows Phone 8.1.

Co nejvyšší počet zařížení

Pomocí bezplatné nabídky hodlá Microsoft podle agentury Reuters dostat Windows 10 na co nejvyšší počet zařízení, a poté se bude snažit získat zpět ušlé příjmy prodejem různých doplňkových služeb. Microsoft doufá, že díky bezplatné nabídce přiměje více než miliardu uživatelů osobních počítačů, aby používali operační systém Windows i na dalších zařízeních, jako jsou chytré telefony a tablety.

Podle dosavadního číslování by měla mít nová verze v názvu devítku, Microsoft se ale rozhodl, že tentokrát přejde od osmičky rovnou k desítce. Chce tak dát najevo, že nový systém představuje oproti stávajícím Windows 8.1 velký krok vpřed.

Microsoft
Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows stále používá většina osobních počítačů. V oblasti chytrých telefonů však firma zaostává za konkurenty Google a Apple. Podle výzkumné společnosti IDC podíl přístrojů využívajících systém Windows Phone loni na světovém trhu s chytrými telefony dosahoval pouze 2,7 procenta.
Microsoft loni v dubnu dokončil převzetí divize výroby mobilních telefonů od finské společnosti Nokia, za kterou zaplatil 5,44 miliardy eur (přes 150 miliard korun). Kromě výroby telefonů získal Microsoft i licence a portfolio patentů Nokie.