Windows 10 vstupují na trh. Microsoft chce vymazat vzpomínky na „osmičky“

První oficiální ukázky Windows 10

První oficiální ukázky Windows 10 Zdroj: Microsoft

Americký softwarový gigant dnes spouští nabídku svého nového operačního systému Windows 10, který je jako první pro osobní počítače, tablety i telefony. Žádné fronty jako před dvaceti lety, kdy Microsoft zahájil prodej svých Windows 95, se nečekají. Microsoft ale na rozdíl od minulosti nabídl všem uživatelům starších Windows 7 a 8, verze Home nebo Pro, stáhnutí nového operačního systému od dnešního dne na jeden rok zdarma.

Microsoft počítá, že by si nový program mohly v příštích měsících stáhnout zdarma desítky až stovky milionů lidí po celém světě. Software má být k dispozici ve 190 zemích, včetně České republiky. Již minulý měsíc firma nabídla uživatelům, že si mohou upgrade rezervovat na jejích internetových stránkách.

Microsoft chce posílit v chytrých telefonech

Systém Windows 10 se má podle Microsoftu stát jednotnou platformou pro různé typy přístrojů, včetně osobních počítačů, počítačových tabletů, chytrých telefonů a herních konzolí Xbox. Firma doufá, že nový systém podpoří její aktivity v oblasti chytrých telefonů, kde zaostává za konkurencí.

Podle výzkumné společnosti IDC podíl přístrojů využívajících systém Windows Phone loni na světovém trhu s chytrými telefony dosahoval pouze 2,7 procenta. Systém má také některé nové prvky, modernější prohlížeč Edge či digitálního hlasového asistenta Cortana.

Připomenout "sedmičky", vymazat vzpomínky na "osmičky"

Podle Microsoftu nové Windows 10 budou připadat povědomé uživatelům Windows 7, šest let starého systému, který stále běží na většině osobních počítačů. Microsoft chce podle AP novým systémem hlavně vymazat vzpomínky na svůj operační systém Windows 8 z roku 2012, kterým si znepřátelil mnoho uživatelů kvůli těžkopádnému designu. Microsoft rovněž přeskočil název Windows 9. Podle svých slov chce tak dát najevo, že nový systém představuje proti stávající verzi velký krok vpřed.

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella by chtěl, aby do tří let měla nové Windows 10 jedna miliarda přístrojů po celém světě. Podle odhadů firmy některou z verzí Windows v současnosti používá 1,5 miliardy lidí po celém světě.

Zatím není jasné, jak rozhodnutí Microsoftu poskytnout nový operační systém zdarma ovlivní prodej počítačů, který v posledních letech klesá. Nový operační systém obvykle prodej podpoří, protože uživatelé, místo aby platili za nový operační systém, si koupí rovnou nový počítač, kde už je nový systém nainstalován. Když ale bude nový systém zdarma, nebudou podle analytiků zřejmě s koupí nového počítače spěchat.

Na českém trhu v řádu týdnů

Díky možnosti bezplatného přechodu na nová Windows zatím prodejci a výrobci počítačů příliš mnoho zařízení s novým operačním systémem nenabízejí a ve většině velkých obchodů s osobními počítači a elektronikou dominují počítače s Windows 8.1, ale s upozorněním na možnost bezplatného upgradu.

Většina velkých výrobců nabídne počítače s předinstalovanými Windows 10 na českém trhu během několika týdnů. Jednou z výjimek je tuzemská společnost AT Computers, která instalovala Windows 10 do vlastních vyráběných počítačů značek AutoCont, Comfor, Triline a Premio.

Windows 10 ve 26 sestavách PC nabízí i společnost CZC. „S uvedením Windows 10 na trh očekáváme ze strany zákazníků zvýšený zájem o notebooky a počítačové sestavy. Prodej v obou kategoriích podle našich odhadů poroste v druhé polovině roku o 20 až 30 procent,“ uvedl obchodní ředitel CZC Tomáš Pilský. Pokud si někdo chce pořídit Windows 10 zvlášť, zaplatí minimálně 3099 korun.

Podle serveru Rankings.cz jsou v tuzemsku stále nejrozšířenější Windows 7 s podílem 46 procent, následují poslední Windows 8.1 s 15 procenty, zatímco zastaralé Windows XP, kterým před rokem skončila veškerá podpora, mají stále asi 11 procent.

Aktualizace ve Windows 10 lze nově skrýt a neinstalovat