Woody Allen se vrátil k ironickým letním idylkám

Kouzlo měsíčního svitu

Kouzlo měsíčního svitu Zdroj: hce

Romantické komedie Woodyho Allena obsahují vždy velmi podobné ingredience. Patří sem mnoho rychlých a vtipných dialogů, jediné hlavní téma, nadhled a jazzová hudba. Nechybí ani okouzlující a pohledný svět smetánky. V porovnání s ostatními současnými komediemi navíc vynikají duchaplností, ironií a tempem. A konečně se odlišují i svou neokázalou režií spoléhající na delší záběry bez velkých detailů. Mezi sebou jsou si podobné, jako kdyby už vytvořily vlastní žánr.

Až zapomenete, že se novinka slavného filmaře jmenuje Kouzlo měsíčního svitu, budete ji označovat jako to příjemné retro z Francie s Colinem Firthem a Emmou Stoneovou o kouzelníkovi, který nevěřil na kouzla. Tento sarkastický a hrdě arogantní Angličan, který se v práci vydává za Číňana a umí všechny triky v oboru, přijel na riviéru odhalit jednu okouzlující mladou Američanku. Ta zase tvrdí, že opravdu umí komunikovat s duchy. Kdyby tomu tak bylo, kouzelníkův racionální, zamračený pohled na život by se zhroutil. Jak se jejich vztah vyvine, není těžké odhadnout.

Tématem je tentokrát souboj „rozumného“ pesimismu a „naivního“ optimismu. Allen tento střet natočil ve smířlivě náladě poučeného rezignovaného pesimisty, který si umí vychutnat tu ironickou nesmyslnost milostných vzplanutí.

Právě proto, že natáčel romanci, ovšem Allen tentokrát poněkud přehmátl při obsazování, vybraném tradičně z hvězd (pro hlavní role) a méně známých tváří (pro ty vedlejší). Colin Firth tu sice s chutí hraje opak svého typu uzavřeného gentlemana a ani se nesnaží napodobovat samotného Allena, ale časy milovníka pana Darcyho má už viditelně za sebou. Jeho roli měl dostat nějaký čtyřicátník, který by vedle komediálně nadanější Emmy Stoneové vypadal méně otcovsky.

Jinak Allenovo idylické letní potěšení jednorázově lahodné jako osvěžující oblíbený koktejl nechává po dramatických a výraznějších Jasmíniných slzách už úplně zapomenout na předloňský Allenův přešlap Do Říma s láskou. Z posledních Allenových kousků novinka nejvíc připomíná asi Sólokapra, dají se v ní najít i vzpomínky na My Fair Lady a hezky ji vystihuje úvodní píseň od Cola Portera You Do Something To Me. Překvapivá kouzla v Měsíčním svitu nezazáří, ale to ostatní, co se od romantické komedie od Woodyho Allena čekat dá, tu najdete.

Kouzlo měsíčního svitu
(romantická komedie, USA, 97 minut)
Režie: Woody Allen
Hrají: Colin Firth, Emma Stoneová, Simon McBurney, Eileen Atkinsová
Hodnocení: 70 %