X-Meni nabídnou solidní letní zábavu. Nic víc

X-Men: Budoucí minulost

X-Men: Budoucí minulost Zdroj: Cinemart

Filmová série X-Men právem patří k miláčkům kritiků i fanoušků. Režisérovi Bryanu Singerovi se jejím druhým dílem povedlo vytvořit první dospělou adaptaci komiksu a otevřel dveře pro vrcholná díla, jakým byla trilogie o Temném rytíři nebo předchozí díl ságy X-Men: První třída.

Ten měl na svědomí režisér Matthew Vaughn a ukázal, že i kdysi vysmívaný žánr může splňovat ambice největších dramat téměř antických rozměrů. U nejnovějšího dílu série s podtitulem Budoucí minulost Vaughn fungoval pouze jako spoluscenárista a režie se ujal znovu Singer. Výsledkem je velmi solidní letní blockbuster, který rozhodně neurazí inteligentního diváka. Ale nic víc.

Singer na plac svolal obě generace herců, kteří postavy jako Profesor X či Magneto v předchozích částech ztvárnili. V temné budoucnosti se totiž mutanti dostanou na pokraj vyhynutí, čemuž se dobromyslní hrdinové snaží zabránit. Kvůli tomu se ale jeden z nich musí vrátit v čase, dát do kupy známou partu a společně změnit budoucnost. Vcelku otřepaná výchozí premisa je v Budoucí minulosti rozvedena do sympatických kontur. Přesto právě v souvislosti s První třídou děj aktuálního snímku nijak neoslní. Na jedné straně se snaží být komplikovaný (cestování časem), ale samotná linka v minulosti je až přehnaně přímočará.

I to by bylo možné Singerovi odpustit, kdyby představil vizuálně opojné dílo, jakým je například již zmíněné druhé pokračování. Dodnes právě X-Men 2 nabízí jednu z nejpůsobivějších expozicí v dějinách filmu. Tentokrát ale jako by Singer neunesl tíhu zodpovědnosti a snažil se točit co možná nejkorektněji. Ve filmu tak je vše, co tam podle filmových učebnic být má, ale to je asi tak všechno. Dialogy jsou o fous delší, než by bylo záhodno, akce sice fajn, ale v době po Avataru či Gravitaci o nijak zázračný výkon nejde. Tedy až na jednu scénu, během níž superhrdina Quicksilver zachrání parťáky ze zdánlivě neřešitelné situace (jednoznačný vrchol snímku).

Skutečnou radost tak nejnovější X-Meni vzbuzují hereckými výkony. A to především mladší generace v čele s charizmatickým Michaelem Fassbenderem, který poněkolikáté předvádí, že umí excelentního výkonu dosáhnout v drásavém dramatu i lehčím žánru komiksové adaptace. Snad jen je opravdová škoda, že scénář neumožnil větší prostor pro starší generaci X-Menů, natož aby se obě generace setkaly ve společné akci. Snad k tomu dojde v dalším pokračování, které se v kinech objeví za dva roky.

X-Men: Budoucí minulost
(komiksový, USA, 132 minut)
Režie: Bryan Singer Hrají: Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Jason Flemyng, Ian McKellen, Jennifer Lawrenceová, Patrick Stewart
Hodnocení: 60 %