YouTube spouští zpoplatněné kanály, v Česku zatím nebudou

YouTube

YouTube Zdroj: profimedia.cz

Internetový portál YouTube dnes začal nabízet placené kanály. Pro začátek nabízí server 50 kanálů s měsíčním poplatkem startujícím na jednom dolaru. V Česku služba zatím není dostupná.

Nové kanály zahrnují Acorn TV, Digital Theatre, Cars TV, Magnet Releasing či National Geographic Kids. Mezi autory nových kanálů jsou například producenti pořadu Sezame, otevři se.

Některé programy nabídnou výhodné roční předplatné, jiné dvoutýdenní zkušební dobu. YouTube chce nabídku časem rozšiřovat. „Je to jen začátek,“ uvedl portál na svém blogu. Další kanály budou následovat během příštích několika týdnů.

„Myslím, že pro lidi, kteří vytvářejí velké hodnoty, ale jen pro úzkou zájmovou skupinu, otevírá potenciál placených kanálů příležitosti k vytváření zisků,“ řekl podle AP viceprezident pro obchod a marketing YouTube Lucas Watson.

Příjmy z poplatků za sledování se budou rozdělovat stejně jako v případě reklamy - 55 procent získá majitel kanálu, 45 procent YouTube.

YouTube patří internetovému gigantu Google, který jej získal v roce 2006 za 1,76 miliardy dolarů. Tehdejší měsíční návštěvnost 50 milionů uživatelů se novému majiteli podařilo zvednout na více než miliardu.