Z kostela vzdělávací centrum

Již příští měsíc začne společnost GEPO rekonstruovat novobarokní kostel sv. Máří Magdalény.

V budově vybudují Centrum pro podporu geotermální energie, tento projekt financuje z velké části Evropská unie. „Centrum GEPO poskytuje bezplatnou pomoc a výuku v oblasti geotermální energie,“ řekla ředitelka společnosti GEPO Tereza Kopalová.

V kostele chtějí pořádat přednášky o využití trvale udržitelného zdroje, poskytnou výuku v oblasti využití geotermální energie, ale i dalších alternativních zdrojů.

„V areálu kostela a fary budou pravidelné semináře na toto téma a pět dní v týdnu bude fungovat kancelář otevřená zájemcům o poradenství a informace z této oblasti,“ řekla Kopalová. Mimo to se tu chystají i výstavy na toto téma a přednášky pro školy, města, obce a podnikatele.

Historie kostela

Kostel dostavil roku 1911 liberecký stavitel Alfred Hübner podle návrhu Maxe Kühna a Heindricha Fanty. Měli ho postavit tak, aby zapadl do tamější zástavby a zároveň řešili složitý problém s těžkostmi terénu.

Kostel ve stylu pozdního baroka se secesními prvky je jedinečný použitou technologií. Stavba má totiž železobetonovou konstrukci, která se dříve používala spíše u průmyslových staveb. V podlaze jsou průduchy, kterými se kostel vytápěl.

K církevním účelům sloužil jen krátce. V minulosti tu byla mateřská škola, pak sloužil dlouho jako sklad národního podniku Kniha, později jako depozitář. V posledních letech je ale prázdný a chátrá.

Návrhů na jeho využití sice bylo mnoho, ale žádný se neuchytil. Chtěli zde například vybudovat síň, která by sloužila pro slavnostní ceremonie liberecké univerzity a jiné kulturní akce. Univerzita bohužel nemohla nabídnout tolik, kolik by církev požadovala.

Hrozilo mu zbourání

Kostel je na seznamu nejohroženějších památek v Libereckém kraji. Památkově chráněný objekt je v kritickém stavu a hrozilo mu dokonce i zbourání. Jeho obnova přijde podle odhadů na pětašedesát milionů. Jeho oprava přispěje nejen k záchraně kulturního dědictví, ale vytvoří i podmínky pro nové možnosti jeho využití.

Co se bude opravovat?

„Na kostele bude hlavně opravena střecha, omítky a venkovní bortící se zdi,“ sdělila ředitelka.

Chystají tu celkovou rekonstrukci včetně nových toalet a výtahu. Na faře zrekonstruují a opraví střechu. Projekt je financován dotacemi z Evropské unie a patnáct procent uhradí společnost GEPO.

Liberečané se mohou těšit na zrekonstruovaný kostel již začátkem příštího roku.