Z tržnice krále hororu

Stephen King

Stephen King Zdroj: Profimedia.cz

Stephen King je známý především svými romány. Nikdy ale nezanevřel na psaní povídek, díky nimž si vydobyl první literární ostruhy. Nejnovější autorovou sbírkou povídek je Bazar zlých snů.

Všem textům v knize vévodí především skvělé literární řemeslo. King má úžasný dar i na několika málo stranách vybudovat funkční svět i postavy a protáhnout čtenáře jejich peripetiemi.

U některých příběhů si budete přát, aby došlo na přídavek. Leitmotivem knihy se pak stávají témata bolesti, smrti, posmrtného života nebo třeba stáří.

Zcela pochopitelně. King se stal před lety obětí nehody, kterou reflektuje v románu Revival a zde se objevuje například v Zeleném bůžku agónie. King se ovšem ani v Bazaru zlých snů nezpronevěřil vyprávění příběhů přes optiku spisovatelů nebo dětí.

Najdeme tu pár čistokrevných hororů (Míle 81 nebo Zlý chlapeček), ale řada povídek do této žánrové kategorie nespadá. I ty jsou však brilantně napsané, mají silnou pointu a stavějí na dobrém nápadu. Nejvybroušenější jsou v tomto ohledu Nekrology, Ten autobus je jiný svět, Duna, Zelený bůžek agónie. Jako jiné autorské sbírky také Bazar zlých snů obsahuje několik slabších kousků, ať už se jedná o příběh Smrt (text kombinující western a detektivku) nebo povídku Premium Harmony, která sice začne dobře, ale její konec vyšumí do ztracena.

Vedle povídek Bazar zlých snů také obsahuje předmluvy, v nichž King hovoří nejen o vzniku konkrétního textu, ale také o spisovatelství a spisovatelském řemeslu.

Bazar zlých snů je obsahově vyváženou knihou, která zaujme Kingovy fanoušky. Zároveň ale představuje první vstupenku pro ty, kteří by rádi poznali Kingovu nespoutanou představivost a literární um.

Stephen King: Bazar zlých snů
Nakladatelství: Beta – Dobrovský, 2016
Překlad: Linda Bartošková
Hodnocení: 70 %