Za park hrozí firmě pokuta

Park na Palackého náměstí oživený z peněz Evropské unie má vady. Inspekce životního prostředí řeší dvě pokuty za ořezání a kácení stromů. Lidem navíc vadí vysázené borovice.

Jako poděkování Evropské unii za příspěvek stojí uprostřed Palackého náměstí balvan s cedulkou. Město nechalo na Pražském předměstí takzvaně revitalizovat za osm milionů korun známý park. Firmy, které odevzdaly dílo ke konci dubna, upravily trávník, vydláždily cesty, prořezaly a vysadily stromy. Právě za kácení a prořezávku listnáčů teď hrozí dvěma z nich až stotisícové pokuty.

„Podle projektové dokumentace měla firma odstraňovat dřeviny z bezpečnostních důvodů. Takové práce je nutné provést bezprostředně. Generální dodavatel ale některé nechal bez zásahu celé měsíce,“ říká Jitka Koubalíková z budějovické pobočky České inspekce životního prostředí.
Rozporů je víc. „Dílo je paskvil. Vadí mi nově vysázené borovice. V parku původně nebyly a k listnatým stromům se tam nehodí,“ míní místní obyvatel Aleš Trdla.

Podle dendrologů je celá prořezávka stromů udělaná neodborně a narychlo. Některé padesát i víc let staré lípy jsou po zásahu skoro bez větví, jiné mají korunu mimo osu a hrozí, že do tří let je budou muset ošetřovat znovu. Odborníci se navíc shodují, že borovice k místu s husitským kostelem nepatří.

Najali si několik firem

Problém je v tom, že na projektu se podílelo několik firem, které si najímal hlavní dodavatel zakázky, společnost Eurovia. K vlastní prořezávce se přiznala akciovka Europrojekt CB. „Případ není ukončený, proti pokutě jsme se odvolali. Prořezávky jsme dělali podle projektové dokumentace. Protože hodně stromů mělo proschlé větve, udělali jsme i hlubší zmlazovací řez,“ brání se zástupce Europrojektu Karel Vojta.

Vyjádření Vojty z Europrojektu ale neodpovídá informacím inspekce. Podle ní musí firma zdravotní řez oznámit odboru životního prostředí, který takový zásah povoluje. Bez povolení je jen bezpečnostní zásah. V případě, že strom nebo jeho větve ohrožují okolí. Ten ale musejí technici udělat do týdne.
Ještě v polovině dubna přitom Europrojekt hledal někoho, kdo prořezávku v parku dokončí do čtrnácti dnů. To byl jen těžko splnitelný termín. Na přesném dodržení harmonogramu závisí i evropský příspěvek. Park na Palackého náměstí proměnily za pět měsíců i další zásahy. Zámková dlažba nahradila asfalt na cestách, zmizely dlažební kostky a zbytky kašny, která původně sloužila jako bazén. Zvýšil se počet parkovacích míst. Místo zdevastovaných dřevěných jsou v parku kovové lavičky.
Sporem kolem stromů v parku se teď zabývá ministerstvo životního prostředí.

„Pokuta může pro firmu dosáhnout až milionu korun, zpravidla ale udělujeme nižší, podle velikosti škody. V řádech desetitisíců až stotisíců korun,“ dodává Jitka Koubalíková.