Za pět dnů vyroste pasivní dům

Nové technologie pro stavbu pasivních domů budou představeny na mezinárodním stavebním veletrhu IBF, který se koná ve dnech 24. až 28. dubna na brněnském výstavišti. Unikátní projekt si pro veletrh přichystali členové Centra pasivního domu.

Obavy zájemců o energeticky úsporný dům ze složitých technologií a náročné výstavby mají rozptýlit „v přímém přenosu“ profesionálové, pod jejichž rukama za pět dnů vyroste v hale pavilonu V na brněnském výstavišti plně funkční mobilní pasivní dům. Stavbou domu a jeho klíčovými momenty návštěvníky provedou zkušení odborníci, kteří navrhují, staví anebo dodávají komponenty pro stavbu budov v pasivním standardu. Chystaná stavební „reality show“ si jistě najde své diváky nejen z řad laiků, ale i odborníků. Těm se totiž nabízí ojedinělá příležitost, jak vidět třeba správné osazení oken pro energeticky úsporné domy nebo práci s několika druhy izolací.

#####Pasivní dům za korunu

Díky doprovodným odborným komentářům si všichni navíc odnesou i další praktické zkušenosti. „Cílem této akce je ukázat široké veřejnosti, že stavba pasivního domu není žádnou složitou alchymií. Stačí rozumět základním pravidlům a dodržovat je a pak samozřejmě volit správné a prověřené dodavatele. Všichni naši členové, které návštěvníci veletrhu uvidí při stavbě doslova v akci, tuto garanci profesionality nabízejí,“ říká za pořadatele Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu. Na stavbě mobilního pasivního domu se kromě Centra pasivního domu budou podílet i další členové. Hlavním zpracovatelem projektové dokumentace je společnost H. L. C. a hlavním dodavatelem konstrukčního materiálu AGROP NOVA. Podle plánu by postavená pasivní buňka měla být na podzim vydražena. „S aukcí chceme začít od 1 Kč a uvidíme, kam až se cena vyšplhá. Dokončený dům najde své uplatnění jako rekreační či zahradní domek nebo malá kancelář,“ radí Bárta. Stavbu pasivního domu doplní ve čtvrtek 26. dubna 2012 přednášky o moderních trendech v energeticky úsporném stavění. Speciální pozornost bude věnována i rekonstrukcím budov. Návštěvníci se tak budou moci přesvědčit o tom, že pasivní dům nemusí být pouze novostavbou.

#####Rekuperace jako puzzle

Společnost ThermWet přijede s další inovovanou rekuperační jednotkou. Na výstavišti v Brně představí digitální řízení Control Air ThermWet (C. A. T.), které buď v manuálním, anebo plně automatickém režimu řídí systém nuceného větrání. „Plně řiditelný systém větrání přes čidla CO2, RH, SQA jistě ocení i ti, kteří by rádi zařadili systém větrání s rekuperací tepla do takzvaného inteligentního domu,“ uvádí Barbora Hrdinová z firmy ThermWet. Systém pracuje na principu skládačky a zaujme i kutily, neboť rozvody vzduchu si mohou s návodem zpracovat sami. Následnou regulaci a oživení systému odborně a s kvalitními měřicími přístroji provede pracovník ThermWet. „I letošní zimou prověřené výměníky Helix, které není nutno před mrazy ochraňovat, se postupně stávají nedílnou součástí moderní výstavby,“ dodává.

Společnost Isover zase bude v letošním roce na IBF prezentovat všem zájemcům o energeticky úsporné bydlení unikátní projekt SENUB, který seskupuje hlavní dodavatele materiálů, technologií a know-how pro úsporné domy dostupných na českém trhu. „Hlavní snahou tohoto uskupení firem je pomoci investorům při jejich realizací vlastního energeticky úsporného domu s garancí té nejlepší možné kvality stavby,“ poznamenává Veronika Zemková z firmy Divize Isover, Saint-Gobain Construction Products CZ.

#####Zateplit každou skulinku

Společnost ASTING CZ PASIVNÍ DOMY návštěvníkům veletrhu nabídne poradenství pro pasivní domy a zateplení rodinných domů. Představovat zde bude mimo jiné také stavební systémy MEDMAX, MAXPLUS a MAXPLUS AKU. Jde o systémy stěnového ztraceného bednění z tepelné izolace neoporu. „V této oblasti zajišťujeme jednak prodej, ale také montáž. Nabízíme rovněž projekci a realizaci individuálních a katalogových projektů EUROLINE BOHEMIA. Jsme pro ČR oficiální zástupce ForDom -pasivní a nízkoenergetické dřevostavby,“ vyjmenovává Jakub Andrýs z firmy ASTING CZ PASIVNÍ DOMY.

Parametrům úsporných domů musí odpovídat i řešení otvorových vyplní. Společnost gromathic vyrábí plastová okna a dveře z profilového systému VEKA, který zaručuje patřičnou kvalitu a spolehlivost. Představí i speciální výrobky, jako jsou zdvižně posuvné dveře, skládací posuvné dveře nebo výklopně posuvné dveře. Nabízí i luxusní vchodové dveře se širokým výběrem výplní.

„Naše výrobky osazujeme do otvorů standardní montáží, ale i předsazenými a jinými speciálními montážemi velmi žádanými v poslední době, které splňují přísné požadavky nízkoenergetických a hlavně pasivních domů,“ poznamenává Martin Prokeš z firmy gromathic. V letošním roce firma také uvádí na trh plastová okna OPTIMAL s inovativním sedmikomorovým profilovým systémem se stavební hloubkou 82 milimetrů a středovým těsněním Softline 82/MD.

V oblasti pevných tepelných izolací se bude prezentovat výrobek Compacfoam. Tento revoluční materiál nachází uplatnění jako konstrukční izolace při problému tepelných mostů. „Tento rok budou vystaveny způsoby řešení parapetních okenních profilů, izolace dveřních prahů, předsazená montáž oken a dveří bez tepelných mostů a prvky pro kotvení do zateplené fasády použitelné pro kotvení pergol, markýz, stříšek, osvětlení, hromosvodů, okapových svodů, prutových konstrukcí, zavěšených fasád a obkladů, zábradlí či žaluzií,“ vyjmenovává Jakub Wiesner z firmy Jiří Heger - Compacfoam.

#####Tepelně upravené dřevo

Společnost Slavona na veletrhu představí inovované varianty dřevěných oken SC92. Jednou z nich je i Thermowood modřín, který má z venkovní strany tepelně upravené dřevo Thermowood s vysokou odolností. „Toto tepelně upravené dřevo je ve své podstatě novým druhem materiálu s inovovanou strukturou dřeva dosaženou tepelnou a vlhkostní úpravou, která pozitivně ovlivňuje a zlepšuje nejen trvanlivost, ale i další fyzikální a mechanické vlastnosti,“ vysvětluje Zora Stupňánková z firmy Slavona.

Skryté kování oken zajišťuje dokonalou neprůvzdušnost oken a vysoce estetický dojem. Dřevěné okno SC92-C řeší zateplení korkem, který má velmi nízkou tepelnou vodivost v kritickém místě u parapetu. Okenní rám je v tomto řešení zeslaben a není možná jiná forma zateplení, jako například fasádní izolací. Další z nabízených oken bude dřevěné okno SC92-PLUS, které je zatepleno korkem po celém obvodu v křídle kolem skla a také po celém obvodu rámu.

Své produkty vystaví i společnost Weber, jeden z nejvýznamnějších tuzemských dodavatelů a výrobců vysoce kvalitních fasádních a zateplovacích systémů, štukových, tepelněizolačních a sanačních omítek, nátěrů, vyrovnávacích a samonivelačních podlahových hmot, lepidel na obklady a dlažby. „V rámci svého portfolia nabízíme také komplexní škálu řešení a využíváme moderní technologie založené na nejvyšších technických požadavcích,“ doplňuje Monika Ruffrová z firmy Divize WEBER, Saint-Gobain Construction Products CZ.

#####Přerušení tepelných mostů

Skloubení ekologické výstavby a moderní architektury nabízejí různé výrobky termického přerušení konstrukcí. Například nosné tepelněizolační prvky firmy Schöck zabraňují vzniku tepelných mostů třeba u balkonů a jsou univerzálně použitelné. Dokonale tepelně oddělují vnější, ochlazované stavební části, ať už ze železobetonu, anebo z oceli či dřeva. Vystavené prvky Isokorb určené k přerušení tepelného mostu při realizaci nových architektonických záměrů jsou součástí statického řešení a umožňují provádět konstrukční varianty splňující stále rostoucí požadavky na úspory energií, přičemž skýtají i široké možnosti architektonického ztvárnění.

Řada prvků Isokorb brání úniku tepla z neizolovaných detailů vystupujících konstrukcí. První typ tepelného mostu je způsoben geometrií konstrukce, kde je typickým příkladem kout, a druhý typ vychází z nestejnorodosti použitého materiálu, například u obvodového pláště vyzdívaného do železobetonového skeletu. U balkonových desek se touto kombinací vytváří kritické místo obálky budovy se značným snížením vnitřních povrchových teplot a zvýšením tepelné ztráty. V této oblasti dochází k povrchové kondenzaci vodní páry s vysokým rizikem růstu plísní a následným uvolňováním spor do vnitřních prostor objektu. Tyto alergeny mohou vyvolávat silné alergické reakce u lidí s rizikem chronické alergie a snížení obranyschopnosti organismu i vůči jiným chorobám.

Při řešení materiálového přechodu železobetonželezobeton touto metodou nezáleží na tom, zda jde klasickou konzolu, nebo lodžii. Přes výškově odskočené balkonové desky, atiky, stěny a trámy se dostáváme k možnostem zavěšení fasádních skořepinových celků z pohledového betonu nebo například k speciálním prvkům vkládaným mezi stropní desky a obvodové monolitické stěny. Ani u ocelových konstrukcí není výjimkou setkat se s prvky bránícími vzniku tepelných mostů. Prvky Isokorb KS slouží k napojení ocelových nosníků z prostředí železobetonové desky, tedy k „zavěšení“ ocelové, či dokonce dřevěné konzoly nebo podepřeného nosníku na speciální prvek, který lze zabudovat do betonových stropních desek či stěn. Prvek Isokorb KST je pak určen pro samotné ocelové konstrukce.