Začíná průzkum obrovských bouří na Jupiteru

umělecké ztvárnění sondy Juno na orbitě Jupitera

umělecké ztvárnění sondy Juno na orbitě Jupitera Zdroj: NASA

Přesně za týden dorazí sonda Juno po pěti letech a šesti stech milionech kilometrů k cíli: největší planetě sluneční soustavy, Jupiteru.

Juno přejde na oběžnou dráhu obří planety a sedmatřicetkrát ji obkrouží. Podle americké kosmické agentury NASA to budou nejtěsnější oblety, jaké kdy lidský výtvor kolem plynového gigantu udělal. Od vrcholů bouřkových mračen ho v nejnižším bodě bude dělit jen 4667 kilometrů. Takové přiblížení umožní podrobný průzkum atmosféry a magnetického i gravitačního pole. Astronomové doufají, že přijdou na to, co je příčinou obrovských bouří v atmosféře. Poodhalen by mohl být také stav mladé sluneční soustavy. Jupiter jako největší planeta totiž nasál hmotu ze svého okolí – díky obrovské gravitaci si přitáhl většinu asteroidů či komet, které do sluneční soustavy vstoupily.

Za mimořádně těsná přiblížení se však také platí. „V průběhu mise bude Juno vystaveno radiaci rovnající se stovce milionů zubních rentgenů,“ vysvětlil projektový manažer mise Rick Nybakken. Radiace ohrožuje elektroniku, kterou musí chránit stínění v podobě 170kilogramového titanového sarkofágu. V něm spočívá řídicí počítač a komunikační jednotka. Obal sice až osmisetnásobně snižuje radiační zátěž, ale vysoce energetické částice časem i tuto ochranu „rozstřílejí“. Spolu s ní přestane zhruba po dvaceti měsících fungovat elektronika. To už by však vědci měli mít všechna získaná data v bezpečí na Zemi.

Samotný název sondy provází jedna kuriozita: Vědci dlouho pojmenovávali Jupiterovy měsíce ženskými jmény, a to výhradně po milenkách tohoto římského boha. Když došla jména milenek, astronomové sáhli po jménech dcer. A sonda Juno teď nese jméno Jupiterovy manželky.

Zajímavosti mise Juno
• sonda bude míjet Jupiter ve směru od severního pólu k jižnímu, díky čemuž se vyhne oblastem nejsilnější radiace
• každý blízký průlet potrvá zhruba jeden den
• po průletu se sonda od planety výrazně vzdálí, což sníží radiační zátěž a umožní odeslat získaná data a fotografie k Zemi
• Juno bude u Jupiteru první sondou se solárními panely
• sonda počátkem června dostala nový úkol – ověřit nový objev, který naznačuje, že mohutné bouře by mohly být způsobeny obřími proudy uhličitanu amonného v nižších vrstvách atmosféry