Zahrádky, pryč od zdi!

Zahrádky musí zmizet od zdí restaurací. Kam? Skoro na parkoviště.

Servírka obtěžkaná platem piv spěchá do zahrádky plné hostů. Cestu jí ale kříží člověk, který spěchá na autobus. Střetu už nejde zabránit. To je skutečnost, která se nezadržitelně blíží kvůli nové vyhlášce. Podle ní totiž nesmí být zahrádky a stolky u zdí domů. „Je to kvůli nevidomým, kteří zdi využívají k orientaci. Netýká se to ale jen zahrádek, ale všech překážek včetně reklamních cedulí,“ říká vedoucí hospodářského odboru klatovské radnice František Kocfelda.

Číšníci a servírky se teď děsí toho, že se při každé cestě do zahrádky nebo k venkovním stolkům budou muset rozhlížet jako na přechodu pro chodce. „Já už si na to pomalu zvykla v minulém zaměstnání, že mezi restaurací a zahrádkou mám normální chodník. Ale několikrát se mi podařilo vylít kávu,“ vzpomíná Simona Dohnalová.

Majitelé restaurací jsou naštvaní. Zahrádky musí za velké peníze předělávat nebo žádají o pronájem části parkovišť. To se zase nelíbí řidičům, kteří si platí parkovací karty. „Předělat zahrádku? To máte železo, dřevo, zinkovnu, lakovnu a celé mě to vyjde na desítky tisíc. A to nemluvím o tom, že kvůli zahrádce u zdi jsem nechal dělat drahé dveře, které vedly ke stolkům rovnou z restaurace,“ zlobí se Vladimír Popper z restaurace Piccolo. Podobný problém řeší i Michal Košan. Ten měl před kavárnou každé léto stolky, teď je musí dát jinam.

„Jenže jinde místo není. Jedině je dát na parkoviště před kavárnou a lidé budou sedět mezi auty,“ tvrdí Košan. Jiří Mayer z Klatov se neobejde bez bílé hole. Přesto tvrdí, že zahrádky u zdí domů mu příliš nevadily. „Samozřejmě je to pro mě přínos. Ale víc než zahrádky mi vadily třeba stolky nebo reklamní cedule. Ty totiž stály pokaždé na jiném místě a na chodníku, který už jsem znal, jsem najednou narazil na překážku,“ tvrdí slepec.

Řada lidí se navíc domnívá, že nevidomí se orientují podle obrubníků. To ale Mayer vyvrací. „Podél obrubníků člověk narazí na spoustu překážek, jako jsou dopravní značky nebo sloupy. Takže pohyb podél domů je skutečně jednodušší,“ míní. Nevidomá Alena Kovaříková si zvykla na to, že na začátku sezony jsou u restaurací zahrádky. „Zrovna v pondělí jsem šla po městě a narazila jsem do nějaké konstrukce. Tahle novela není zrovna dobré řešení. Nám slepým to má sice pomoci, ale je to spíš na obtíž,“ dodává.

Postavit stolky na parkovišti? Majitelé restaurací říkají, že to je jediné možné řešení. Řidiči naopak tvrdí, že to je vůči nim bezohlednost. „Když jsem chtěl parkovací kartu, tak mi ji nedali. Ale každé léto stojí na náměstí zahrádka přes parkoviště a teď tam určitě přibydou ještě další,“ zlobí se Miroslav Bednář.

Kafe na parkovišti

Podle Františka Kocfeldy ale nebude pronajmutí tak jednoduché. „Už jsme tady takový případ řešili a domluvili jsme se tak, že majitel restaurace vrátí parkovací karty podle počtu míst, která stolky zaberou,“ říká.

Zmizí i cedule

Kážou vodu, pijí víno. To tvrdili lidé, když viděli začátkem týdne reklamní poutač klatovského infocentra přiražený ke zdi domu. „Ať zákony platí, ale pro všechny,“ rozčilují se obchodníci, kteří museli své reklamní cedule odstranit.

„Mně přišel z městského úřadu dopis, že mám odklidit malou reklamní ceduli, která nijak od zdi nevyčnívala. Tomu říkám podpora podnikání ve městě pro byznys,“ kroutí hlavou Miroslav Nový.