Zájem o výkupy nemovitostí realitními kancelářemi roste

Peníze na ruku do několika dnů jsou největším lákadlem pro ty, kterým tíživá finanční situace přerostla přes hlavu. Velké realitní kanceláře už déle než rok a půl nabízejí rychlý výkup nemovitosti. Ten meziročně stoupl o více než 94 procent. Zájem o takové služby je na celém území České republiky.

Klient nás osloví, když potřebuje nutně peníze a chce nemovitost vykoupit. Makléř udělá na místě předběžné posouzení, fotografie a vezme dostupnou dokumentaci. Oddělení Výkupů a půjček provede podrobný scoring majitele a vyhodnocení prodejnosti nemovitosti. Pokud klient souhlasí s nabídnutou cenou, obratem připravíme smlouvy, kde dohodneme podmínky výplaty peněz a předání nemovitosti. Celý postup se dá zrealizovat během pár dní, maximálně do týdne může být vše vyřízeno,“ uvedl Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M reality.

#####Pestrá směs majetku realitních kanceláří

Do majetku realitních kanceláří se tímto způsobem dostává celá škála věcí - od ovocného sadu přes starý zámek, rybník či letitou výrobní halu, po kterých je poptávka minimální, až po takzvané rychloobrátkové zboží. Tím jsou v realitní branži zejména menší byty, starší rodinné domy (nejlépe do 2,5 milionu korun) a atraktivní stavební pozemky. „Typickým nabízejícím zboží do výkupu je každý, kdo nutně potřebuje peníze. Počínaje člověkem se základním vzděláním až po manžele, kdy jeden je lékař a druhý právník. Cena vykupované nemovitosti je samozřejmě o něco nižší než reálná tržní cena - v průměru se dá hovořit o 30procentním snížení ceny. Nižší než průměrné snížení je v případě snadno prodejného zboží bez právních komplikací, naopak u neatraktivních objektů s komplikovanými právními stavy je snížení ceny kvůli obtížné prodejnosti vyšší, než jak by mohla tržní cena na první pohled vypadat,“ shrnul Miroslav Jonáš.