Zájemci o mapy Nokia se množí, přidává se Uber

Uber, San Francisco.

Uber, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Americký provozovatel aplikací pro alternativní taxislužbu Uber předložil nabídku na převzetí mapové služby finské telekomunikační společnosti Nokia. S odvoláním na nejmenované zdroje to napsal americký list The New York Times. Za divizi HERE, která v oblasti mapových služeb konkuruje americkému Googlu, prý nabízí až tři miliardy dolarů (73,2 miliardy korun).

Uber se o divizi HERE neucházím sám. Zájem má i konsorcium automobilek zahrnující německé koncerny Audi, BMW a Mercedes-Benz. Automobilky se údajně kvůli nabídce spojily s čínským internetovým vyhledávačem Baidu.

Vlastnictví má má automobilkám poskytnout konkurenční výhodu při vývoji samořiditelných aut. Automobilky také chtějí společně zabránit tomu, aby jednu z klíčových technologiií pro navigaci autonomních vozů získali technologičtí obři jako Google, Apple nebo Facebook. Posledně jmenovaná společnost již službu Here testuje a o akvizici má rovněž zájem.

Výrobce telekomunikačních zařízení Nokia v dubnu oznámil, že se dohodl na převzetí svého francouzského konkurenta Alcatel-Lucent. Sdělil tehdy zároveň, že zahájil strategickou revizi své divize HERE.

Nokia by prý mohla prodej mapové divize oznámit do konce května. Uber a Nokia se ke zprávě odmítly vyjádřit.