Zámeček na Jihlavsku bude mekkou milovníků modelů aut

Model historické škodovky od firmy Abrex

Model historické škodovky od firmy Abrex Zdroj: Abrex.cz

Model nákladní Pragy V3S
Model závodního Peugeotu S 2000
Model Škody 100 v měřítku 1:18
Model motocyklu Jawa (legendární kývačky)
Model Laurin & Klement Voiturette 1905
5
Fotogalerie
Ze zámečku v Přísece na Jihlavsku se stane muzeum modelů aut. Historickou dominantu obce vlastní pražský výrobce a prodejce modelů Abrex. Na rekonstrukci má slíbenou evropskou dotaci. Muzeum by mělo být otevřeno zjara 2015. O záměru infrmovala marketingová manažerka společnosti Lucie Znamenáčková.

Muzeum bude přístupné veřejnosti, investor počítá i s návštěvníky ze zahraničí. „Budou moci spatřit unikátní sbírky modelů aut z období od roku 1945 do roku 1991. Rovněž budou v muzeu pořádané různé sezónní výstavy a doprovodné akce,“ uvedla Znamenáčková. Rekonstrukce zámečku bude stát kolem 53 milionů korun. V evropském Regionálním operačním programu Jihovýchod má Abrex slíbených 30 milionů korun dotace.

„Zámek Příseka jsme zakoupili po dlouhém hledání vhodného objektu,“ uvedla Znamenáčková. Firma podle ní chtěla zajímavé místo s dobrou dopravní dostupností pro návštěvníky. „Toto vše jsme nalezli právě v Přísece,“ dodala.

Zámek Příseka u JihlavyZámek Příseka u Jihlavy | CTKZámek Příseka u Jihlavy

Vesnici Příseka spravuje sousední město Brtnice. Brtnický starosta Stanislav Jirků o plánech Abrexu ví a vítá je, i když se město na projektu nepodílí. „Každá věc, kterou se podaří dát do regionu a přitáhne lidi, bude dobrá,“ řekl. Rozvoji turistiky v Přísece podle něj pomůže i to, že u ní bude postaven silniční obchvat. Brtnická radnice chystá opravy příjezdové cesty k zámečku, s investorem řeší i problémy s parkováním aut.

Původně renesanční tvrz v Přísece je poprvé doložena v roce 1568. Na přelomu 17. a 18. století byla upravena na nevelký barokní zámek. Ve druhé polovině minulého století sloužil k bydlení a pro obecní účely, pak byl vrácen původním vlastníkům.