Zámek rozezní jazz i barokní hudba

Vystupovali v mnoha sálech Evropy i v Japonsku. Teď zahrají i ve Valticích.

Po patnácté se ve Valticích rozezní tóny hudebního festivalu Concentus Moraviae. Tento rok vystoupí na zámku ve Valticích v pátek 4. června italští jazzoví hudebníci Giovanni Mirabassi a Flavio Boltro. Ředitel festivalu David Dittrich slibuje lidem velký hudební zážitek. Proč vystoupí na festivalu právě italští hudebníci? Klavírista Giovanni Mirabassi je u francouzského publika jedním z nejuznávanějších jazzových pianistů a dobyl i Japonsko. Trumpetista Flavio Boltro se proslavil v Itálii a ve Francii slaví úspěchy už od konce devadesátých let. Koncert bude na valtickém zámku.

Podle čeho jste vybírali prostředí? Valtice jsou jedním ze třinácti měst, ve kterých se festival už tradičně odehrává. Je to jedno z krásných míst naší republiky, které má díky nedaleké Pálavě téměř středozemní charakter. Navíc tam žijí příjemní lidé.

Koncert ve Valticích je už beznadějně vyprodaný. Čím to je? Festival Concentus Moraviae se stává v posledních letech stále oblíbenějším. Ministerstvo kultury ho zařadilo mezi nejvýznamnější hudební akce v republice. Navíc letos nabízíme opravdu zajímavou dramaturgii, kterou pro nás sestavovali Václav Luks a Jaromír Honzák. Zaměřili se na jazzovou a barokní hudbu.

Kdo stál před patnácti lety u zrodu festivalu? Byl to můj nápad. Chtěl jsem přinést špičkovou hudbu do menších měst. Hledal jsem v Jihomoravském kraji a na Vysočině místa, která by byla dostupná z Brna a měla by odpovídající zázemí.