Zastupitelé Prahy 8 schválili privatizaci dvou tisíc bytů

Zastupitelé Prahy 8 schválili seznam domů, které plánuje radnice zařadit do další fáze privatizace. Schválili také pravidla pro jejich prodej. Praha 8 chce prodat asi 1650 bytů v Karlíně a Libni a dalších asi 300 bytů v Kobylisích a Bohnicích. Za čtvereční metr lidé zaplatí průměrně 15 000 až 20 000 korun. Městská část očekává výnos zhruba dvě miliardy korun. Privatizaci některých bytů dosud blokovala půjčka na opravy po povodni v roce 2002.

V minulých letech Praha 8 privatizovala byty především v Kobylisích, Bohnicích, Čimicích a Ďáblicích. Byty v Karlíně a Libni nemohla nájemníkům prodat kvůli tomu, že si na jejich opravu půjčila po povodních v roce 2002 od Evropské investiční banky. Radnice se ale rozhodla, že úvěr předčasně splatí. S prodejem musí souhlasit ještě zastupitelstvo hlavního města, které by o tom mohlo jednat v březnu. Oproti předchozím prodejům si chce městská část podle místostarosty Ondřeje Grose (ODS) ponechat nebytové prostory v jednotlivých bytových domech tak, aby mohla ovlivňovat, jaké obchody a provozovny v prostorách budou. Chce mít také příjem z pronájmu těchto míst.

Část výnosů z privatizace chce radnice uložit ve finančních ústavech, část chce použít na menší investice. Za peníze chce například obnovit koupaliště Ládví, opravit Elsnicovo náměstí, park u Palmovky a některé chodníky, hřiště a sportoviště. Po dokončení privatizace si radnice ponechá asi 1700 až 1800 především malometrážních bytů, které se nacházejí například v Kobylisích, Střížkově a u stanice metra Ládví. Tyto byty Praha 8 nabízí například seniorům, kteří u soukromých majitelů nezvládnou platit nájemné. Při minulé privatizaci městská část vydělala asi 2,4 miliardy korun, z toho zhruba 1,14 miliardy chce nyní použít na výstavbu nové radnice na Palmovce.