Zatančím si ráda, říká šéfka Colours

Zlata Holušová, šéfka Colours of Ostrava, má opravdu dobrý důvod se usmívat. Dlouho před zahájením má vyprodáno!

Už skoro měsíc před letošním hudebním festivalem Colours of Ostrava se jeho šéfka Zlata Holušová zářivě usmívala. Vstupenky nejsou. Co víc si může přát? „Píše mi právě kolegyně. Že máme vyprodáno. Nevím o tom, že by se to u nás některému festivalu povedlo,“ komentuje Holušová.
Poslední lístky zmizely asi tři týdny předtím, než festival vůbec odstartoval. Na letošních Barvách se sejde pětadvacet tisíc lidí.

To abyste pomalu přemýšleli, jestli pro příště neposunout ploty, aby mohlo přijet ještě víc lidí.

To ne, to bych nechtěla, festivaly nad třicet tisíc lidí už mají jiný charakter, potřebují jiné technické zázemí, rozprostření zvuku. Takhle je to pořád ještě klubový festival. Mamutí festivaly nejsou tak příjemné.

Jak zvládne takový nápor lávka přes Ostravici, která pojí Slezskoostravský hrad a Černou louku, dvě místa, kde se festival odehrává?

Určitě nespadne, nebojte se. Ptali jsme se na to několikrát přímo na ostravské radnici a ujistili nás, že se to nemůže stát. Snažíme se zajistit, aby během festivalu vedl vedle ještě speciální most, po jedné lávce by se chodilo tam, po druhé zpátky. Všechno závisí na počasí. Pokud bude hezky a nebudou podmáčené břehy, Povodí Odry nám to povolí.

Zazpívat letos přijede Iggy Pop, The Cranberries, Regina Spektor a mnoho dalších. Jste spokojená?

Letos budou Barvy hodně jazzové, přijede celá plejáda avantgardních jazzových kapel z celého světa. Bez nadsázky – chystáme jeden z největších jazzových festivalů široko daleko. Nebyl to záměr, ono to tak nějak samo vyplynulo. Co se týče hvězd, je pořád stejně těžké někoho získat, konkurence je velká. V době, kdy běží Colours, je v Evropě minimálně deset podobně velkých festivalů a vlastně všichni soutěžíme o stejná jména. Důležité je, jakou máte pověst a zda máte na hvězdy peníze. Získat headlinery, ty největší hvězdy, to je otázka milionů.

Mají letošní hvězdy a účinkující nějaká speciální přání?

Zatím nic extra. Asi nejtěžší bylo obstarat a zapůjčit klavír pro Reginu Spektor. Nakonec souhlasila, že bude hrát na Petrof, což není její obvyklá značka. Kromě toho potřebuje klávesy do šatny i do hotelu. Shánění nástrojů je docela fuška, kapely si vesměs nevozí svoje, obstaráváme jim je my, půjčujeme si i ze zahraničí.

Na co se nejvíc těšíte vy?

Na letošní novinku New York stage, která bude stát v pavilonu A na Černé louce. V podstatě se hangár promění v newyorský klub. Scéna, nabídka baru i kapely, všechno bude newyorské. Vystoupí tam šestnáct skupin z New Yorku a tři hosté, kteří s ním mají co do činění: Laco Déczi, Tonya Graves a Zuzana Stivínová. Bude to festival ve festivalu, nedivila bych se, kdyby odtamtud někteří vůbec nevyšli ven.

A vy? Stihnete si během festivalu zatančit pod pódiem?

Budu korzovat areálem, abych měla zpětnou vazbu, ta je důležitá. Ale pokud mi povinnosti povolí, bude i tanec.