Zaujalo nás

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2009 a s ní spojený titul Historické město roku 2009 převzal ve Španělském sále Pražského hradu od ministra kultury Václava Riedlbaucha a 1. náměstka ministra pro místní rozvoj Martina Plachého pro své město starosta středočeského Berouna Jiří Besser.

• Na svátek Dne Země se symbolicky otevřelo Centrum ekologické výchovy v blízkosti bývalé hornické kolonie Čabárna u Kladna, které by se mělo stát střediskem péče o čisté a zdravé životní prostředí a centrem ekologického vzdělávání. Slavnostní otevření Centra ekologické výchovy zahájil kladenský primátor Dan Jiránek a jeho první náměstek Miroslav Bernášek symbolickým zasazením stromu.

• Poklepáním na základní kámen začala výstavba prodloužení trasy A metra. Aktu se v polovině dubna zúčastnili (zprava) generální ředitel a. s. Metrostav Pavel Pilát, radní pro dopravu Radovan Šteiner, primátor hl. m. Prahy Pavel Bém, starosta Městské části Praha 6 Tomáš Chalupa a ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák. Trasa povede ze současné konečné stanice Dejvická přes stanice Červený vrch, Veleslavín, Petřiny až do Motola. Úsek bude zprovozněn již v roce 2014, poté se zahájí výstavba trasy až k letišti Ruzyně.

• Položením základního kamene byla zahájena výstavba luxusního rezidenčního projektu KAJETÁNKA v pražském Břevnově. Výstavba přibližně 145 luxusních bytů, obnova dvou historických objektů a renovace rozsáhlého parku by měla být dokončena do konce roku 2011. Na fotografii jsou zleva Milan Veselý – generální ředitel společnosti LOXIA, a. s., Tomáš Chalupa – starosta Městské části Praha 6, Omar Sattar a Doron Friedman – jednatelé společnosti BOZNER s. r. o. a Jan Cuc – ředitel divize 6 společnosti Metrostav a. s.

• Další obchody vyrostou na ploše o velikosti sedm tisíc metrů čtverečních v areálu štěrboholského outletového centra Fashion Areny. Investice do druhé fáze dosáhnou 160 milionů korun. Na základní kámen slavnostně poklepali Jiří Petříš – starosta Prahy 15, František Ševít – starosta Městské části Praha-Štěrboholy, Vladimír Hypš – Retail Operation Director Fashion Arena Outlet Center, Graham Coxhead – generální ředitel LMS Outlets, Thomas H. Villadsen – generální ředitel TK Development a Jaromír Uhýrek – generální ředitel Gemo Olomouc.