Zavřete už konečně školy

Ilustrace

Ilustrace Zdroj: Tereza Kovandova

Milí pozemšťané, teď o prázdninách snad lépe pochopíte, proč by bylo dobré zavřít většinu vašich škol a univerzit.

Jedna generace by se od druhé měla učit co nejméně. Jediný váš učitel jste totiž vy sami. Hlas vaší duše vám vždy řekne, co je pro vás zrovna teď nejlepší. Ale musíte umět poslouchat. Nenechte se mýlit. Samotné myšlení s hlasem duše moc nesouvisí. Myšlenky vytváří rozum. Myšlenky často vede strach vašeho ega. Tady mluvíme o hlasu, který vyvěrá z hlubin vaší existence. Říká vám, co je. Co se právě teď s vámi a kolem vás děje. Nenechá se omámit vašima očima a ušima, sumou vědomostí, které si držíte v hlavě, ani vašimi pocity. Je to nástroj jasnozřivosti. Někteří úspěšní lidé ho dokážou nevědomě používat a o těch se pak říká, že mají z nějakého důvodu velké štěstí. Někteří lidé ho dokážou používat vědomě. Pro ty není v životě nic překážkou.

Když chcete někomu operovat koleno, měli byste na to mít vzdělání. Ale to neznamená, že se od svých šesti let neučíte spoustu hloupostí. Zanesou vaši hlavu jak písek, který nenechá vyklíčit vaše vlastní poznání. Třeba předmět historie. Historii píší vítězové. Je to sled vyhraných válek, postavených katedrál a vynalezených strojů, ale ten nemá s podstatou lidské existence nic společného. Není to historie žen. Není to historie Afričanů. Není to historie moudrých starců. Učíte se podle vyprávění bílých evropských mužů, kteří rozsévali války a nemoci po celém světě a říkali tmu „šíření civilizace“.
A tak je to skoro se vším, co čtete ve svých textech. Pravda je schovaná jako jehla v seně a málokdo z vás ji pozná, i když na ni kouká. Polovina mladých lidí v nejbohatších státech světa sice má údajně to nejlepší vzdělání v dějinách, ale nesežene práci. Majitelé firem o ně nestojí, protože potřebují otroky do svých korporací, kteří mají dost zkušeností na to, aby drželi hubu a krok. Mladí lidé se domluví třemi jazyky, ale k čemu jim to je?

Všichni cítíte, že svět není v pořádku. Nezměníte ho, dokud se budete učit ze starých učebnic. Neměníte ho, dokud budete mít pocit, že se v životě musíte hlavně pořád učit. Učit, abyste mohli pracovat. Pracovat, abyste si vydělali na živobytí a získali respekt ostatních.

O to ale v životě nejde. Váš jediný úkol je radovat se z toho, že žijete. A zkoušet všechno, co by vás v životě mohlo bavit. Pokud vás TOHLE ve školách neučí, jsou pro vás školy zbytečné.