Zbraslav ožije tradičním závodem veteránů

Cenný historický automobil Bugatti, ilustrační foto

Cenný historický automobil Bugatti, ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

V sobotu startuje už tradiční závod historických vozidel Zbraslav – Jíloviště. Celé dopoledne se také koná výstava historických vozidel. Mezinárodní závod autoveteránů do vrchu se koná každý rok první nebo druhou zářijovou sobotu. Je to pokračování tradice jednoho z nejstarších závodů do vrchu ve střední Evropě. První jízda oficiálního závodu se uskutečnila už v roce 1908 a závodu se účastnily jen závodní vozy.

za kulturou

V modřanském biografu (Praha 12) proběhne v sobotu Jahodový jam, festival divadla, filmu, hudby a výtvarného umění na podporu profesionálních, amatérských i začínajících umělců. Harmonogram festivalu se skládá ze třech filmových pásem, zhruba 15 snímků. Na programu dále budou divadelní pásma, realizace výstav a výtvarného umění v prostorách galerie i v bezprostředním okolí biografu.

za pohybem

Město Zbiroh a Městské muzeum ve Zbiroze zve v sobotu všechny milovníky turistiky na první ročník pochodu „Krajem básníka J. V. Sládka hlubokými lesy kolem studánek“. Účastníci si mohou vybrat ze tří tras v délce cca 7, 15 a 27 km, které povedou ke studánce J. V. Sládka s pamětní deskou či k vilce básníka s pamětním kamenem slavnostně odhaleným u příležitosti 100. výročí úmrtí nejvýznamnějšího zbirožského rodáka. Výchozí místo a cíl bude na náměstí v Městském muzeu. Všechny trasy jsou vhodné i pro cyklisty. Pochod začíná v 8 hodin.