Zemi těsně mine malý asteroid

asteroid

asteroid

Zemi v pondělí těsně mine malý asteroid. Těleso o průměru zhruba deseti metrů proletí ve výšce jen 12 tisíc kilometrů nad zemským povrchem, uvedl server Space.com.

Podle astronomů ale asteroid nepředstavuje žádné nebezpečí, neboť tak malý předmět by se v případě vstupu do atmosféry rozpadl a na povrchu by nezpůsobil škody.

Těleso označované jako 2011 MD objevil ve středu automatický teleskop v Novém Mexiku. Asteroid se nejblíž k Zemi dostane v pondělí v 15:26 SELČ, když bude prolétat nad pobřežím Antarktidy. V Evropě ho bohužel možné spatřit nebude.

Podle astronomů se vesmírné těleso podobné velikosti přiblíží na tak malou vzdálenost k Zemi přibližně jednou za šest let. Současný průlet tělesa 2011 MD vnímají jako dobrou možnost k prozkoumání vlastností asteroidu.

V listopadu proletí kousek od Země "apokalyptický" asteroid

Server novinky.cz v této souvislosti připomíná, že astronomové a vědci se dalelo více soustředí na začátek listopadu. Právě v tu dobu by měl asi 323 tisíc kilometrů od Země proletět oběžnou dráhou měsíce obrovský asteroid 2005 YU55, který bude dosahovat průměru až 400 metrů o vážit bude několik milionů tun. Srážka s ním by byla pro Zemi fatální. Server dodává, že půjde o vůbec největší vesmírné těleso, které proletí tak blízko Země.