Zemřel legendární zpěvák Prince

Zpěvák Prince zemřel

Zpěvák Prince zemřel Zdroj: profimedia.cz

Ve věku 57 let zemřel americký zpěvák a multiinstrumentalista Prince. Podle agentury AP o tom informovala jeho mediální zástupkyně. Extravagantní hudebník byl nalezen ve svém domě na předměstí Minneapolis. Podle médií byl nucen přerušit turné kvůli nespecifikované nemoci. Televize ABC s odvoláním na jeho spolupracovníky uvedla, že byl hospitalizován s chřipkou. Z té se však vyléčil a ještě minulý týden koncertoval.

Světové tiskové agentury nejprve přinesly zprávu o tom, že v Princově domě byl nalezen mrtvý člověk. Policie a lékaři však odmítli médiím jeho identitu potvrdit. Až Princova mediální agentka Yvette Noelová-Schureová později AP řekla, že zpěvák skutečně zemřel dnes ráno. Další podrobnosti nechtěla uvést.

Muzikant s občanským jménem Prince Rogers Nelson byl znám díky svému originálnímu projevu, s nímž v hudbě spojoval prvky funku, rocku či R&B a v mnohdy divokých kostýmech předváděl na pódiích energická vystoupení. Své první desky vydával na přelomu 70. a 80. let, kdy měla jeho tvorba výrazně popový charakter.

Mezi jeho nejznámější alba patří Diamonds and Pearls z roku 1991 či Black Album vydané o tři roky později. Celkem má na kontě přes tři desítky nahrávek obsahujících hity jako Cream či I Wanna Be Your Lover. Na řadě alb jiných umělců se podílel jako producent. Známý je například i jako autor písně Nothing Compares 2U, která proslavila irskou zpěvačku Sinéad O'Connorovou.

Prince, který ještě před týdnem koncertoval v Atlantě v rámci svého komorního turné Piano&Microphone, musel několik dubnových vystoupení kvůli nemoci zrušit. Před jeho domem se shromáždila skupina fanoušků, kteří vzdávali svému zesnulému idolu hold.

Vesměs překvapení nad nenadálým skonem umělce dávaly najevo i známé osobnosti na sociálních sítích. Režisér Spike Lee o muzikantovi, který získal Oscara za hudbu ke snímku Purple Rain z roku 1982, napsal, že měl „úžasný smysl pro humor“. Černošský aktivista a někdejší demokratický prezidentský kandidát Jesse Jackson zase ocenil Princův boj za autorskou svobodu proti velkým hudebním firmám.

Malý velký muž světové pop music
Hvězda černošského funky, soulu a rocku, bytostný muzikant - to byl americký zpěvák Prince, který dnes zemřel ve věku 57 let. Multiinstrumentalista, producent, textař, podnikatel a sexsymbol se proslavil mimo jiné jako autor hitu Nothing Compares 2U pro irskou rebelku Sinéad O'Connorovou. Výstřední, záhadný a rozpolcený muzikant zažil největší slávu v 80. a 90. letech 20. století. Ale až do konce života byl jedním z nejproduktivnějších a nejpracovitějších umělců na světě.
Prince byl výborným kytaristou, dokázal napsat něžnou soulovou baladu, chytlavou beatlesovskou melodii, rozpoutat funkové vlnobití a „uvařit“ pestrý stylový koktejl. Jeho písně měly často sexuální podtext, zněly vyzývavě. Když ho muzika strhla, zaplnil i plochu trojalba a vzápětí dokázal připravit ještě další titul. Některé z jeho desek se na trh dostaly se zpožděním, aby se nezahltil trh.
Ačkoli Prince měřil pouhých 157 centimetrů, hudební invencí a zručností byl velikánem. Produkoval filmy (složil například píseň k jednomu z filmů o Batmanovi), šéfoval vlastní společnosti a ještě stíhal zásobovat skladbami i jiné interprety.
Zpěvák, který kdysi slavnostně pohřbil jméno Prince a používal pouze grafický symbol nebo termín „umělec dříve známý jako Prince“, se na vrchol vyhoupl v roce 1982, kdy do kin přišel snímek Purple Rain. Prince jako autor hudby získal Oscara. Za dva roky pak vydal stejnojmenné album, které dostalo cenu Grammy (jen v USA zmizelo v nákladu 13 milionu kusů). Mezi nejlepší Princovy desky se řadí Dirty Mind (1980), 1999 (v roce 1982 ji nahrál s kapelou Revolution), Sign 'O' The Times (1987), Black Album (1994) či Gold Experience (1995).
Revival zažil Prince v roce 2004 s deskou Musicology a následným úspěšným turné. Předcházející léta byla u něj totiž plná prudkých výkyvů a osobních tragédií. Mág černé hudby, jenž si od počátků pěstoval vizáž herce z oblíbených pornofilmů, se v roce 2001 přidal ke Svědkům Jehovovým. Útěchu v náboženství hledal po smrti nemocného syna a rozvodu. Rozešel se také s firmou Warner, tři roky vydával především na internetu a natočil slabší album The Rainbow Children (2001).
V následujících letech navrátil do nejlepší formy. Deska z roku 2006 nazvaná 3121 (podle čísla jeho hollywoodského panství) navázala na úspěšný comeback Musicology. A další album s názvem Planet Earth nechal distribuovat jako přílohu novin Mail on Sunday. Poslední, v pořadí devětatřicáté studiové album s názvem HITnRUN Phase Two vydal loni.
Celým jménem Prince Rogers Nelson se narodil 7. června 1958 v americkém Minneapolis ve smíšené rodině jazzové zpěvačky a kapelníka jazzbandu. Na klavír se naučil hrát v sedmi letech, a když mu bylo dvanáct, ovládal prý už 20 hudebních nástrojů.
Rodiče se posléze rozvedli, což mladý hudebník těžce nesl a krátce skončil i na ulici. Později vystřídal několik vlastních skupin a v 18 letech zamířil rovnou do New Yorku, kde nejdřív odmítl tři nahrávací smlouvy.
Trval totiž na tom, že producentem svého alba bude jedině on sám; nakonec se dohodl s Warner Brothers. V roce 1978 nahrál debut For You a v 21 letech již prodal více než milion kopií svého druhého alba. A každou další desku směroval k jiným horizontům, za užaslého přihlížení zástupů svých hudebních fanoušků.
V roce 2004 byl mnohokrát oceněný Prince již jako legenda uveden do rokenrolové Síně slávy. A v roce 2007 natáčel v Praze videoklip.