Zemřel spisovatel Milan Kundera. Bylo mu 94 let

Milan Kundera

Milan Kundera Zdroj: profimedia.cz/Gallimard

Ve Francii zemřel jeden ze světově nejznámějších českých spisovatelů Milan Kundera. Oznámila to Moravská zemská knihovna v Brně. Kunderovi bylo 94 let.

Kundera zemřel v úterý 11. června ve svém pařížském bytě, uvedli představitelé knihovny. 

Kundera se dokázal prosadit v zahraničí už svou románovou prvotinou Žert, která vyšla v roce 1967. Po invazi sovětských vojsk do Československa nesměl publikovat, v roce 1975 odešel do exilu. Světové proslulosti dosáhl díky románu Nesnesitelná lehkost bytí.

V té době už přišel o československé občanství a francouzský prezident François Mitterrand mu naopak udělil občanství jeho nové domoviny. Později Kundera začal psát svá díla ve francouzštině. „Počínaje románem Pomalost (1993) psal Milan Kundera své texty ve francouzštině a tím se stal jedním z mála světových literátů, kteří i jako romanopisci přijali jazyk své druhé vlasti a stali se jádrovou součástí jiné národní literatury,“ hodnotí jeho dílo Moravská zemská knihovna.

Kundera se dlouhá léta bránil překládání svých knih do češtiny. Na překlad svého díla do češtiny kývl až roce 2020, po téměř třech dekádách.

České občanství dostal Kundera zpět až v roce 2019.

Soustrast Kunderově manželce Věře vyjádřil premiér Petr Fiala. „Milan Kundera byl spisovatel, který svým dílem dokázal oslovit celé generace čtenářů napříč všemi kontinenty a dosáhl světové proslulosti,“ napsal na twitteru. Evropský parlament uctil Kunderovu památku minutou ticha.

Moravská zemská knihovna letos 1. dubna, v den spisovatelových narozenin, otevřela Knihovnu Milana Kundery. Ta obsahuje více než 3000 autorských publikací i část osobního archivu, který Kundera věnoval knihovně sídlící v jeho rodišti. 

Kunderovo dílo vyšlo ve čtyřiapadesáti světových jazycích a ve více než třech tisících vydání.