ZENotes: Písně kosmické Chrise Hadfielda

Chris Hadfield

Chris Hadfield Zdroj: CTK

Kdekdo z nás v dětství snil, že bude buď popelářem nebo kosmonautem. Sny se ale mění a ani ti, jimž vydrží, nemají jistotu, že je naplní. Jeden z mála, kteří v kosmickém snění vytrvali, je charismatický Kanaďan Chris Hadfield, velitel mezinárodní vesmírné stanice ISS. Ten, řítící se ve čtyřistakilometrové výšce, vytvořil na youtubu videoblog, ve kterém názorně a s humorem ukazuje, jak se žije ve stavu beztíže, kdy se i banální věci stávají náročnými a komickými.

Kroutit hlavou budete, když Chris na spoustě videí zodpovídá na dotazy a názorně ukazuje třeba, co se stane, když se třeba pokusíte brečet, když si čistíte zuby, nebo nezbytně naučí -jak si udržovat perfektně upravený knírek ve vesmíru. Největší záhadu vesmíru - jak je to záchodem názorně neukázal, ale v podstatě zbytek lidské zvědavosti zahrnul. Pokud zrovna neloví kuličky vody po stanici, najde si dokonce i čas na delší rozhovory pro radia, která rovněž lze nalézt na jeho kanálu.

Nekonečný prostor pro kreativitu

Chris HadfieldChris Hadfield | CTKChris Hadfield

Chris má jistě spoustu dalších kreativních nápadů, které už však bude muset realizovat zase na pevné zemi, neboť minulý týden skončila jeho mise a on v modulu šťastně přistál opět na modré, nikoli zelené planetě.