Ženy a děti mají vstup na fotbal zdarma

Kladenští fotbalisté potřebují v neděli vyhrát nad českobudějovickým Dynamem. Jen vítězství je udrží v naději na záchranu v Gambrinus lize. Potřebují proto pořádné povzbuzení

Vedení klubu rozhodlo podpořit fanouškovskou základnu a stejně jako na utkání s Olomoucí, láká v neděli na stadion zdarma ženy a děti do 15. let. Ti mají pomoci zápas, který začíná v pět hodin odpoledne, oživit. Mužstvo potřebuje nutně vyhrát, aby zůstalo ve hře o záchranu v nejvyšší soutěži. „Musíme navázat na poslední utkání na Strahově, kde jsme vyhráli nad Bohemians Praha a dostali se tak na předposlední místo tabulky. K tomu, abychom porazili doma České Budějovice, potřebujeme bouřlivou kulisu. Věříme, že přijde hodně fanoušků a pomůžou nám v cestě za třemi body,“ apeluje na příznivce kladenského fotbalu trenér Stanislav Procházka.

Krev, pot a slzy

Přišlo to jako blesk z azurové oblohy. Na Kladně se trenéři nestřídají (naposledy odešel v roce 2001 Karel Ledvinka, když tým padal do divize). „Museli jsme něco udělat,“ říká ředitel klubu Eduard Novák.
Trenérskou dvojici Hřídel – Hejkal náhlé rozhodnutí představenstva zaskočilo. „Koukali jsme na to jako vyjevení,“ přiblížil pocity asistent Stanislav Hejkal. Procházka je považován za motivátora, je to kladenská obdoba populárního kouče „Franze“ Straky. Dokáže hráče nabudit i s použitím slovníku, který není z lavic Oxfordu.
Procházka hned na prvním tréninku nahlásil. „Na Kladně hráči vždycky jezdili po zadku, rvali se a hráli od podlahy. Bývala to jedenáctka buranů sebraná z okolních vesnic. Jeli jsme do Frýdku-Místku, hráči soupeře byli olepení jak ze žurnálu a my seděli na lavičce ve vaťácích z Poldovky. Ale ubojovali jsme to,“ zdůraznil. Slibuje krev, pot a slzy. „Budete makat, až budete mít nudli do Trebišova!“ nebral si servítek.
Kladno z posledních jedenácti zápasů deset prohrálo. „Martina je mi líto, ale já ho nevyhodil. Kdybych ve Varech rupnul jenom třikrát po sobě, tak bych šel!“ nedivil se Procházka rozhodnutí kladenského vedení.
Před lety prohlásil, že by Kladno netrénoval ani za hroudu zlata. „Nějak mě upovídali. Žádnou smlouvu nemám, jenom jsme si na to podali ruce,“ vysvětlil, proč teď pomáhá klub zachránit.

Jak je dobré míti Zoubka

K zápasu se Střížkovem odjíždělo Kladno s pocitem parašutisty, kterému se dlouho nechce rozevřít padák. „Věděli jsme, že jedeme hrát o holý život,“ řekl Procházka. „Měl jsem zvláštní pocity,“ uvedl David Zoubek, ještě na jaře kapitán Bohemians. „Věděl jsem, že kdo prohraje, tak ztrácí reálnou naději na záchranu. Stále dýcháme!“ Zoubek v zápase zářil jako supernova. Unikal, rozdával míče. Vstřelil dva góly a na jeden nahrál. Byl k neudržení. Kladno šlo po bodech hladově. Pořád je to ale jen maličký krok za záchranou. „Tři body musíme potvrdit doma s Budějovicemi,“ měl jasno Zoubek.