Živý betlém chystá celá vesnice

Ve Strahovicích ožil příběh o Ježíšově narození. Ve hře účinkuje a zpívá více než sedmdesát místních lidí.

Celé Strahovice už od října žijí přípravami živého betlému. Jen účinkujících je kolem sedmdesáti, od dětí školou povinných v rolích andělů až po důchodce kolem sedmdesátky. Herci už pilně nacvičují, aby i letos vše klaplo přesně podle scénáře bývalé učitelky Anny Benešové. Ta je v sedmdesáti letech autorkou textu, mixu melodií, hlavní režisérkou a dramaturgyní v jedné osobě.

Kdo nezpívá, staví kulisy

Do role Marie se vžila její vnučka Štěpánka Malchárková. „Odmalička vystupuji a zpívám na různých společenských akcích, takže trému jsem moc neměla ani předloni, kdy jsem Marii hrála poprvé,“ řekla dvacetiletá Malchárková a přiznala, že roli jí babička prostě přidělila. Týden před vystoupením postaví místní řemeslníci pod vedením stolaře Jindřicha Riemla v zahradě mateřské školy dřevěné městečko. „Všechno jsem sám vyrobil už v roce 1996. Navrhl jsem to tak, abychom chaloupku, kovárnu, hospodu, zvoničku i chlév mohli sestavit a rozmontovat každým rokem,“ řekl stolař.
Hudebníky mají na starost manžel starostky Karel Malchárek a místní varhaník Dalibor Černý. Starostka a všichni zaměstnanci obecního úřadu zase zodpovídají za ozvučení, osvětlení a stavbu kulis.
„Chtěla jsem něco takového zorganizovat už dávno, ale za komunistů to nešlo. První vánoční hru jsme hráli v roce 1996. Tenkrát mrzlo, až praštělo a při minus pětadvaceti stupních nehrály ani housle,“ vzpomíná na premiéru Benešová. Od roku 2000 si Strahovičtí dali na šest let pauzu. V neděli 20. prosince ve tři hodiny odpoledne ožije příběh o narození Ježíška posedmé.