Zlevnění neprodaných novostaveb o DPH by mohlo vymizet

Zlevnění tři roky neprodaných novostaveb o výši daně z přidané hodnoty by mohlo vymizet. Podle jedné z pracovních verzí novely zákona by se osvobození týkalo až novostaveb starších pěti let, navíc by se majitel mohl rozhodnout, zda za nemovitost od zákazníka daň vybere, či nikoli.

„Je to reakce na praxi a problémy zejména u velkých developerů. Lhůta tří let se ukazuje krátká,“ řekla ředitelka odboru DPH z ministerstva financí Blanka Mattauschová. Novela zákona o DPH, která by teprve po Novém roce měla jít do připomínkového řízení, by mohla platit nejdříve od roku 2013.

Když nyní developer prodává nemovitost postavenou před třemi lety a dříve, nesmí na ni uplatnit DPH, která se od Nového roku zvedá z deseti na 14 procent. Klienti tak můžou takzvané ležáky pořídit levněji než dřív. Prodávat byt bez DPH se však nemusí developerům líbit. Pokud je dnes od DPH osvobozen, nemůže si majitel při daňovém vyúčtování odečíst daň, kterou zaplatil v materiálu a stavebních pracích. Na stavební materiál a služby se přitom vztahuje sazba daně 20 procent.