Zlínská studentka vystavuje v Basileji

Studentka čtvrtého ročníku zlínské Univerzity Tomáše Bati Zuzana Bahulová má úspěchy s obrazy i animacemi.

Zuzaně Bahulové je teprve dvaadvacet let, se svými uměleckými díly už ale zaujala i v zahraničí. Studentka animované tvorby na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně byla v sobotu 12. června hlavní hvězdou vernisáže výstavy v Basileji. Ve Švýcarsku je na tříměsíční stáži a kromě přípravy výstavy už stihla absolvovat také dvě prestižní výtvarná sympozia.

„Spolužáci mi říkali, že by byla škoda tady malovat a pak si sbalit plátna a odjet s nimi domů. Doporučili mě do galerie Katapult, a protože se jim tam moje práce líbily, dostala jsem pro sebe jednu velkou místnost,“ pochvaluje si Bahulová. V Basileji vystavuje sedm velkých obrazů, drobné kresby a promítá také smyčky s animacemi, které vytvořila doma ve Zlíně.

Bahulová je příkladem studentky, která si díky vlastní aktivitě dokázala najít cestu do světa. „Loni jsem byla díky programu Erasmus na stáži v Polsku a moc se mi to líbilo, proto jsem hledala možnosti, jak se za vzděláním do zahraničí dostat znovu. Objevila jsem program Freemover, prošla jsem výběrovým řízením a od školy jsem dostala stipendium,“ popisuje Bahulová. Ani až se vrátí domů si dlouho neodpočine, protože zamíří na tříměsíční pracovní stáž pro změnu do Berlína.

Studium ve Švýcarsku se podle ní moc nedá porovnávat s podmínkami doma ve Zlíně a v Polsku. „Ve Švýcarsku je škola otevřená světu, možnosti jsou neuvěřitelné. Setkala jsem se s profesory ze Spojených států amerických a z Británie, učí mě absolvent z Oxfordu nebo učitelka z Berlína. Ve třídě mám jen jediného spolužáka Švýcara,“ líčí Bahulová.

V Basileji se jí líbí také to, jakou volnost má ve své tvorbě. „V Polsku jsem musela konzultovat v každém předmětu jednou nebo dvakrát týdně s vyučujícím. Ve Švýcarsku s nimi nejsou studenti tak často, proto nedělají to, co se líbí jemu, ale mohou dát víc prostoru své tvořivosti,“ porovnává studentka, která už začíná přemýšlet nad diplomovou prací. „Čeká mě to příští rok, ale zatím nemám téma. Možná bych ráda připravila zase nějaký videoklip,“ přemýšlí Bahulová.

Klip pro Nohavicu

Právě s hudebním videem slavila Bahulová první úspěch v Česku. Vytvořila ho k písničce Ženy od Jaromíra Nohavici. Tomu se práce mladé studentky tak líbila, že ji zveřejnil na svém webu. „Ráda bych zase udělala něco, co neskončí v šuplíku,“ dodává umělkyně.

Vysokoškolačka se ale zároveň musí potýkat s náročným živobytím ve Švýcarsku, které patří k nejbohatším a nejdražším zemím na světě. „Mám sice stipendium, ale to nepokryje všechny náklady. Je tu docela drahé jídlo a například za jeden pokoj platím měsíčně v přepočtu asi devět tisíc korun. Bez rodičů bych to neutáhla. Musím i tak žít hodně skromně,“ vysvětluje Bahulová, na niž se však usmálo také štěstí. „Masarykův fond mě podpořil peněžním darem, díky kterému jsem mohla jet na dvě sympozia,“ říká studentka.

Kromě umění se Bahulová věnuje veslování. Pro otrokovický oddíl získávala z mistrovství republiky jednu medaili za druhou. Teď na sport musí zapomenout. „Předloni jsem získala šest medailí, loni tři, ale letos to už nezvládnu. Kdybych chtěla veslovat na nejvyšší úrovni, musela bych tomu věnovat o hodně víc času, ale to nejde skloubit s uměním. Budu veslovat dál, ale už jen pro radost,“ dodává Bahulová.

I když má před sebou ještě jeden ročník na univerzitě, už začíná přemýšlet, co bude dělat, až vysokou školu dokončí. „Je mi jasné, že bude hodně těžké se uplatnit. Samozřejmě, že bych nejraději animovala nebo malovala obrazy, ale umělci na volné noze to mají moc těžké. Zvlášť ve Zlíně. Mám z toho docela obavy,“ připouští talentovaná mladá žena.