Zloději ukradli z bankovních účtů 890 milionů korun

MasterCard

MasterCard

Mezinárodní skupina hackerů vysála během několika hodin s využitím kradených údajů z debetních karet z bankovních účtů 45 milionů dolarů (890 milionů korun). Americké úřady sedm pachatelů zatkly a obvinily.

Američtí vyšetřovatelé označují loupež za jednu z největších online bankovních krádeží. Hackeři si za cíl útoku vybrali dvě banky ve Spojených arabských emirátech a Ománu. Obviněno bylo osm lidi, ale zatčeno pouze sedm. Osmý člen, prý hlava celé skupiny, byl zavražděn 27. dubna v Dominikánské republice, sdělili médiím představitelé amerického ministerstva spravedlnosti. Zatím není známo, že by vražda souvisela s bankovními krádežemi.

„Místo zbraní a masek použila tato kyberkriminální organizace notebooky a internet,“ řekla listu The New York Times brooklynská státní zástupkyně Loretta E. Lynchová.

Jen v New Yorku a okolí získala takto skupina během necelých tří hodin 400 tisíc dolarů, když ke svému útoku použila 140 bankomatů. Některé členy bandy při akci zachytily monitorovací kamery, na nichž bylo zřetelně vidět, jak prostor bankomatů opouštějí s kabelou napěchovanou penězi.

Podle vyšetřovatelů je pravděpodobné, že hlavní stan zločinců leží mimo Spojené státy a zlikvidována byla jen newyorská „buňka“. Další aktivity jsou předmětem pokračujícího pátrání. S vyšetřovateli spolupracuje vydavatel platebních karet Mastercard, jehož systémy ale při hackerském útoku údajně zneužity nebyly.

Prokurátor dále sdělil, že na pátrání a vyšetřování se podílelo 17 států, včetně Japonska, Kanady, Velké Británie a Rumunska. Zatčení probíhalo v dalších zemích, ale přesné detaily nebyly zveřejněny.