Změněné Vítkovice zatím vítězí

Florbalový tým Vítkovic zatím šlape, přestože hraje ve zcela novém složení.

Florbalisté Vítkovic mají za sebou dva úvodní zápasy ex-
traligy. Tým trenéra Radomíra Mrázka před sezonou doznal velkých změn, přesto oba zápasy ostravský klub zvládl, byť v úvodním utkání na domácím hřišti proti Mladé Boleslavi vyhrál až v prodloužení 6:5. „V tom utkání jsme se dvě třetiny hledali. Přece jenom, tým je nově poskládaný. Navíc Boleslav je podle mě v současnosti nejtěžší soupeř v extralize. Ještě pět minut před koncem jsme prohrávali o tři branky,“ uvedl Mrázek. Ve druhém utkání na palubovce Bohemians pak Vítkovice svého soupeře smetly výsledkem 8:3. „Na soupeře jsme chtěli hrát celoplošný presink, což se povedlo. V polovině zápasu pak Bohemka odpadla fyzicky,“ sdělil Mrázek. Z týmu před sezonou odešla řada hráčů. Hned čtveřice hráčů zamířila do Finska: Pavel Brus, Martin Vladař a Finové Turkka Lehtinen a Tuomas Mustakallio. „Klukům jsme nechtěli bránit v odchodu. Pavel s Martinem budou ve Finsku dále studovat. Turkka dostal poprvé v kariéře možnost si zahrát nejvyšší finskou soutěž a to se rovněž neodmítá. A o Mustakallia jsem po pravdě neměl zájem já. Měl k nám přijít jiný Fin, ale po zvážení všech okolností jsme to zavrhli,“ řekl Mrázek.

Nový kapitán

Odchodem Pavla Bruse Vítkovice ztratily kapitána. Kouč Mrázek za jeho nástupce vybral Petra Kološe. „Kološ patří k těm zkušenějším. Ostatní kluci přece jenom ještě musí k takové funkci dozrát,“ vysvětlil Mrázek. Před sezonou se mluvilo i o možném návratu Daniela Folty, který před dvěma lety kvůli problémům s kolenem ukončil hráčskou kariéru. „Je fakt, že Dan zkoušel nohu zatěžovat a byli jsme spolu v kontaktu. Ale myslím, že se nepovede, aby se k nám připojil. Přece jenom extraliga je zase o kousek jinde, než když končil, a bez celé letní přípravy by se to nedalo zvládnout,“ míní Mrázek. Vítkovický trenér tak kromě Radima Poláška a Filipa Heczka získal do svého týmu před sezonou už jen nadějné juniory. „V konkurenčním Bixu hraje Jiří Curney, o kterého mám také zájem. Vedení Bix zatím o jeho přestupu nechce jednat, slíbili ale, že to není uzavřená věc,“ sdělil Mrázek.
Tým teď bojuje v Poháru mistrů v Lotyšsku. „Pohár mistrů je pro nás velká zkušenost. Nemáme co ztratit,“ řekl Mrázek. Po návratu pak Vítkovice čeká 14. října zápas na domácí palubovce proti Střešovicím.