Zmrzlíci

Drtivý mráz! Přichází mráz mrazů. Nebo: Kvůli mrazům praskají stromy. To jsou jen některé novinové titulky článků, ze kterých se člověk minulý týden rozklepal zimou ještě před tím, než vytáhl paty z domu. Zprávy, při kterých tuhla krev v žilách, se na mě v posledních dnech valily odevšad rychlostí padajícího rampouchu. Až z toho šla hlava kolem.

Přiznám se bez mučení: podlehl jsem. Pokaždé, když jsem se ráno probudil, nedočkavě jsem vyrazil k oknu, kde je vidět venkovní teploměr a hledal rtuť, což obvykle nedělám. Vše ostatní bylo až na druhém místě. Uvědomil jsem si také, že po dlouhé době přicházelo z médií něco, co alespoň na pár dní mohlo svým rozsahem konkurovat tématům o ekonomické krizi, o žabomyších sporech na českém politickém dvorku a turbulencím na Blízkém východě.

Když jsem hovořil s královéhradeckým klimatologem Ladislavem Metelkou na téma (jak jinak než) počasí, klimatické změny a o dalších zajímavých věcech, uvědomil jsem si, že místy až hysterické reakce na počasí jsou tak nějak pochopitelné, když je chápeme v souvislosti s tím, jak se mluví o tom, že nejsme připraveni na náhlé změny klimatu. Mezi odborníky je stále častější názor, že bychom měli být lépe připraveni na mnohem prudší a větší možné změny, než ke kterým dochází v současné době.

Asi na tom něco bude, když nás v únoru rozhodí mrazy kolem minus dvaceti stupňů, při kterých kolabuje doprava, praská vodovodní potrubí a nevím co ještě.

A ještě něco, letošní zima a ty „drtivé mrazy“ jsou v normálu.