Znalci umění si oblíbili Hradec. Lidé tu nabízejí vzácné starožitnosti

Znalci prestižní aukční síně Dorotheum vybírali v Hradci šperky a umělecká díla do exkluzivních dražeb.

Domácnosti na Hradecku ukrývají skutečné poklady. Přesvědčili se o tom před týdnem odborníci z prestižní pražské aukční síně Dorotheum. V suterénu Okresního domu v centru Hradce po roce opět vybírali do exkluzivních aukcí umělecké předměty, šperky a starožitnosti, které se jejich majitelé rozhodli zpeněžit. Tentokrát je čekalo velké překvapení.
„Obraz významného francouzského malíře z roku 1935. Jeho hodnota se může pohybovat okolo 10 milionů korun, možná víc. Otec majitele obrazu byl významným sběratelem za první republiky,“ odmítl víc prozradit znalec výtvarného umění Jan Nízký. Pravostí si je jistý, potvrdit ji má ještě certifikát. „Když jsou zákazníci ochotni vydat miliony za obraz, musí mít naprostou jistotu. Z Hradce jsme už měli například obraz Emila Filly, který se z vyvolávací ceny 1,2 miliony dostal na 2,25 milionů korun,“ řekl Nízký.
Téměř za 450 tisíc korun se pak vydražily obrazy Přadlena a Děvče v kroji od Jana Hály.
„Jde o míšeňskou figurální alegorii z druhé poloviny 19. století. Zařadíme ji do podzimní aukce s vyvolávací cenou 15 tisíc korun,“ hodnotila při pohledu na porcelánovou sošku ženy u druhého stolu znalkyně Hana Šimonová. Vydražit by se prý mohla za 24 tisíc korun.
„Je to rodinná památka,“ uvedla její majitelka. Vzácným úlovkem byla i brož ve stylu art deco z bílého zlata a platiny s diamanty. „Vyvolávací cena bude 35 tisíc korun a odhad je 50 tisíc korun. A objevila se tu velmi zajímavá brož asi z druhé poloviny 19. století, zdobená barevnými emaily, smalty, gravírováním, tepáním a kameny podloženými barevnou kovovou fólií. Používala se pro zlepšení barvy kamenů,“ dodala Šimonová.
Stáří předmětu pro zařazení do aukce nestačí. „Do aukcí putují díla odpovídající kritériím nejvyšší kvality a aktuální poptávce sběratelů a milovníků umění z celého světa. Objeví-li se takový kousek, má velkou šanci sklidit úspěch u dražitelů a cenově se vyšplhat na výši několikrát přesahující vyvolávací částku,“ uvedla ředitelka české pobočky aukční síně Dorotheum Mária Gálová. Lidé berou koupi uměleckých děl jako dobrou investici. Je třeba ale dobře vybírat.