Zoo má nového ředitele. Ten chystá rozšiřování

Po osmnácti letech odešel z postu ředitele zlínské zoo Ivo Klika. Jeho následník Roman Horský chce navázat na jeho práci.

Když se v roce 1992 dostal do čela zoologické zahrady ve Zlíně Ivo Klika, byla Lešná jen nevýznamnou zahradou. Na konci loňského roku ji předával svému nástupci Romanu Horskému jako jednu ze tří nejnavštěvovanějších zoo v České republice.
„Přišel jsem do zoo rok po Klikovi a tehdy si z nás například kolegové z Prahy dělali legraci, že jsme jen malou provinční zahradou. On pak udělal z Lešné zoo, která má významné místo mezi evropskými zahradami. Takový odkaz je zavazující,“ prohlašuje Horský. Evropská špička Po boku Kliky pracoval Roman Horský sedmnáct roků, proto se směřování zahrady příliš nemění. „Jeho revoluční myšlenkou bylo rozdělení areálu podle kontinentů na zoogeografické zóny. Je to poměrně běžné ve Spojených státech, ale v České republice jsme byli svým uspořádáním naprostým unikátem, a dokonce v Evropě jsou asi jen tři zahrady, které mají takové členění,“ tvrdí nový ředitel.
V současné době plánuje vedení zoo rozšíření zahrady za zdi, které ji dosud svírají. Lešná se rozkládá na ploše pětapadesáti hektarů, ale podle plánu se má areál o dvacet hektarů rozrůst. „Jednáme o výkupu pozemků. Nebude to ale jednoduché, protože vlastníků je mnoho. Věřím, že se nám postupně podaří získat plochu, kterou pro rozšíření potřebujeme,“ tvrdí Horský. Jakmile budou pozemky patřit zahradě, vznikne na nich další část africké expozice.
Už brzy by v zahradě měla začít vyrůstat nový projekt nazvaný Etiopie 2. „Výstavba začne ještě v tomto roce. Její otevření plánujeme na příští rok,“ upřesňuje Horský.
Letos se chtějí na Lešné soustředit především na zlepšování technického zázemí pro zvířata i pro návštěvníky. Jejich komfort by měl zvýšit turniketový systém, který vznikne u sezonního vstupu do zahrady. Papuánský pes Lidé se mohou těšit také na atraktivní zvířecí přírůstky. „V nejbližších dnech bychom měli získat z jedné britské zoo takzvané papuánské psy, kteří jsou dost podobní divokému psu dingovi. Půjde o sourozenecký pár a budou to jediná zvířata tohoto druhu v Česku. Návštěvníci by je mohli vidět v dubnu v australské expozici,“ slibuje vedoucí oddělení propagace Romana Bujáčková.
Na Lešné doufají, že se nebude opakovat situace z loňského roku, kdy přišlo zhruba o desetinu návštěvníků méně než rok předtím. „Nebyli jsme jediní. S nižší návštěvností se potýkaly všechny české zahrady. Mohlo za to chladné a deštivé počasí v jarních měsících, kdy lidé do zoo téměř nechodili. I když o prázdninách zavítalo do zahrady rekordní množství lidí, jarní ztrátu už se dohnat nepodařilo,“ vysvětluje ředitel zoo.
Věhlas zoo roste Do zlínské zahrady se stále častěji vydávají i návštěvníci ze Slovenska. Podle ředitele se věhlas zoo rychle šíří. „Lidi sem láká výjimečné prostředí. Zahrada leží v krásně zvlněném terénu, kde je mnoho stromů a jsou v ní stále místa, kde i při vysoké návštěvnosti může být člověk sám. Je to areál, kde lidé můžou strávit příjemný den, ale také si dobře odpočinout. Věřím, že letos si k nám lidé zase najdou cestu,“ uzavírá Horský.

ZOO Zlín >>>