Zoo představila zvířecí hvězdy. Seznamte se!

Chytrá Kvída, výbojný Kawi, klidný Eberhard a poddajný Kama rozjíždějí novou kampaň pražské zoologické zahrady. S kým že máte vlastně tu čest?

Jak praví název kampaně, seznamte se.

Jeho celé jméno zní Eberhard von Leipziger Hauptbahnof, je mu šedesát let a váží dva a půl metráku. I přes pokročilý věk mu jeho chovatelé, kteří ho přezdívají Klidná síla, právě shánějí první partnerku. Před sebou má totiž ještě plných sto let aktivního života.

„Když si jej chce někdo poprvé pohladit, zafuní a schová se do krunýře, když však důvěru získá, nechává se drbat na krku se slastně přivřenýma očima,“ říká kurátor plazů pražské zoo Petr Velenský.
Eberhard je samec želvy sloní santacruzské, a ačkoliv patří mezi nejpomalejší zvířata na světě, právě on povede novou jarní kampaň trojské zoologické zahrady. Týdeník Sedmička o ní získal exkluzivní informace.

„Slogan kampaně Seznamte se! mě napadl při prvním setkání s Eberhardem. Vážně stojí za to se s ním setkat a samozřejmě nejen s ním,“ říká ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Želva přijela z Lipska ve zuboženém stavu. Jednou byl dokonce Eberhard prohlášen za mrtvého, ale vykřesal se. Musí se s ním po dobrém. Když jej chcete tlačit, zapře se a nikdo s ní nehne. Za jablko nebo mrkev však podle chovatelů udělá cokoliv.

Kromě „želváka“ bude na billboardech a plakátech po celé Praze pózovat třeba i Quote. Padesátikilová samice hrabáče kapského, savce s velkýma ušima a protáhlým čumákem, přijela do trojské zoo z nizozemského Arnhemu.

„Chovatelé jí jméno okamžitě počeštili z Quote na Kvídu,“ podotýká Vít Kahle ze zoologické zahrady. Podle něj je Kvída naprostá suverénka, která dokáže překvapit vynalézavostí. Přes svoje mládí je velice chytrá. V Evropě jich žije pouze třicet. Zoo už brzy Kvídě koupí partnera.

„Chceme návštěvníky pozvat a představit jim nejzajímavější obyvatele zoo. A to konkrétní jedince, kteří jsou nejen představiteli fascinujících živočišných druhů, ale současně mají i vlastní příběhy a charakterové vlastnosti,“ říká ředitel Miroslav Bobek.

Vyvolení na Facebooku

Mezi prvních osm vyvolených se v jarní vlně kampaně za desítky tisíc korun dostal také Kama, první orangutan odchovaný v Česku, který je velmi poddajný a téměř závislý na svých chovatelích. Místo dostal i Kawi, který je jediným tygrem malajským v evropských zoo. Narodil před čtyřmi lety v Lok Kawi na Borneu. A jméno mu už zůstalo. Bylo to jen dva roky poté, co jej přírodovědci po rozboru DNA objevili jako nový poddruh na světě. Ten pražský je zvlášť agresivní. K tygřicím se chová spíš jako lovec než partner, říkají chovatelé.

Posléze by na billboardech měla účinkovat i další zvířata.

„Bylo opravdu těžké vybírat. Můj seznam zvířecích osobností se rozrůstá a zahrnuje už ke stovce jmen,“ říká Bobek.

Nepůjde jen o reklamní plochy, zvířecí osobnosti se promítnou i na internetových stránkách či Facebooku. Zahradě budou vydělávat hlavně na pohlednicích. „Vlastně se touto kampaní vracíme ke kořenům, ke zvířatům, kvůli nimž lidé chodí do zoo. Kampaň s využitím trusu byla zajímavá, ale dál už jaksi jít nešlo,“ podotýká s úsměvem Bobek.

Devětasedmdesátá sezona začne v sobotu 3. dubna. Od toho dne se v Troji objeví také první kontejnery na staré mobilní telefony. Zahrada totiž vymyslela plán, jak vybrat více peněz na záchranu goril ve volné přírodě.

Dosud šla na záchranu ohrožených druhů jedna koruna z každé vstupenky. Teď mohou přispět návštěvníci daleko vyšší částkou. Stačí, aby přinesli vysloužilý mobilní telefon. Zoo je nechá zrecyklovat, za ekologicky zničený mobil dostane deset korun, které využije na záchranu volně žijích goril.
Proč právě ony a telefony? Kvůli těžbě koltanu, který je potřeba při výrobě elektroniky, jsou ohroženy volně žijící gorily v národním parku Kahuzi-Biega v Kongu.

Za rok přijde celá Praha

Zoo si už několik let udržuje rekordní návštěvnost. Na 4500 zvířat 630 živočišných druhů, kteří žijí na 111 akrech trojské zoologické zahrady, se přijde podívat celá Praha. Tak to aspoň vypadá podle počtu prodaných vstupenek.

Díky tomu je zahrada druhým turisticky nejnavštěvovanějším místem v Česku. Loni padl další rekord: na Eberharda, Kvídu či Kamu se přišlo podívat 1 296 579 návštěvníků.