Zprávy ze ZOH 2010: Sportovci zatím vzhlíží k nebi

Skikrosař Zdeněk Šafář, reprezentant Dukly Liberec, exkluzivně pro Sedmičku píše články ze Zimních Olympijskýh her ve Vancouveru.

Vancouver, 11. 2. 2010 - Zatímco celý sportovní svět vzhlíží směrem k Vancouveru, dějišti XXI. ZOH, my čeští olympionici, konkrétně skicrossaři – Zdeněk Šafář a Tomáš Kraus, vzhlížíme k nebi. Čekáme, zda se meteorologové nespletli v předpovědi. A místo avízovaného deště se na trati konečně nesnese sníh.
Předpověď počasí nevypadá nijak dobře. Teploty se stále drží na 10 stupních Celsia a ani v nejbližších dnech se to nemá lepšit. Dokonce hlásí silný déšť. Takže uvidíme, jestli náhradní tratě nakonec nevezme voda. Skoro se bojím, že je místní závod v SBX (snowboardcross) a SX (skicross) v ohrožení. Nicméně zdejší televize hlásí, že je vše v pořádku a že se jim všechno daří. Tak nevím. Oficiální tréninkové středisko v Cypres je také kvůli nedostatku sněhu zatím zavřené. Nejbližší tréninkové možnosti jsou ve Whistleru, kde není postavená žádná speciální trať a jezdí se jen volně. Po oficiálním přijetí 10. 2. v olympijské vesnici měli zatím trénink „boulaři“. Je to docela smutný pohled. Uměle vybudovaná trať je sice v normě, ale jinak okolo není ani troška sněhu. Povrch je navíc po použití tekutého dusíku používaného ke zchlazení velmi tvrdý a ledovatý.
Situace ve Vancouveru zatím tak trochu připomíná loňské drama kolem libereckého MS. Sníh se sem dováží pomocí nákladních aut a dokonce i helikoptér. Tratě se staví ze slámy, kterou přikrývají plachtami, a teprve vrchní vrstva se pokrývá sněhem.
Víc než trápení s počasím mě teď ale sužuje zranění paty z posledního závodu Světového poháru. Hned druhý den po příletu jsem byl lyžovat ve Whistleru, ale bolest mě vyhnala z kopce. V botách jsem vydržel kvůli bolesti jen hodinu. Věřím, že se situace zlepší i s velkou pomocí našich i zdejších lékařů. Všichni jsou tu báječní a chtějí nám se vším pomáhat. České skicrossaře čeká hlavní trénink 18. a 19. 2. Hlavní a jediný závod, v němž půjde o všechno, se jede 21. února.