Zrušení roamingu se může zaseknout v Radě EU, výhrady má i Česko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

České ministerstvo průmyslu má výhrady ke zrušení roamingu, které je dle něj politicky motivované. Další členské státy Evropské unie mají strach, že by mohlo ohrozit výstavbu vysokorychlostních sítí, kterou financují mobilní operátoři. Roaming přitom třeba u českého O2 tvoří zanedbatelné příjmy. Jestli se roaming opravdu stihne zrušit do prosince 2015, napoví až listopadová Rada EU.

Ohlašované zrušení roamingu v Evropské unii se může zkomplikovat. Kromě dalších zemí je k návrhu kritické i české ministerstvo průmyslu a obchod (MPO).

„Největším problémem se nadále jeví fakt, že jde především o politicky motivovaný návrh,“ napsal serveru EurActiv.cz Filip Matys z MPO. „Zatím není stále k dispozici detailní analýza dopadů takovéto změny regulace na sektor elektronických komunikací.“

Zpracování takové analýzy podle Matyse trvá několik týdnů. ČR se podle něj navíc staví proti tomu, aby se znovu měnilo nastavení trhy naposledy upravené směrnicí z roku 2012.

Zdroj agentury Bloomberg z Rady EU tvrdí, že i postoje států dalších členských států jsou k legislativě Evropského parlamentu zatím opatrné. „Některé členské země se obávají, jak se zrušení roamingu odrazí na finančním zdraví telekomunikačních společností a schopnosti budovat vysokorychlostní sítě.“

Pouhých osm procent tržeb

To ale minimálně v českém kontextu není relevantní argument. Mluvčí O2 Lucie Jungmannová uvedla, že „roaming tvoří zanedbatelnou část našich příjmů, která má klesající trend.“ Podle dokumentu společnosti Vodafone z roku 2012 tvoří roaming pět procent jeho celosvětových příjmů, celý roamingový trh by podle analýzy Juniper Research mohl v roce 2018 mohl tvořit osm procent tržeb mobilních operátorů.

Příjmy z roamingu v jiných evropských zemích se podle odborníka na telekomunikace a publicisty Jiřího Peterky můžou výrazně lišit. „Operátoři v dovolenkových destinacích budou mít obecně vyšší příjmy z roamingu,“ napsal EurActivu Peterka.

Odborník: Operátoři budou křičet vždy

Obavu o výstavbu sítí ale publicista v odmítá. „Operátoři vždy budou ´křičet´, že se to ´projeví jinde´,“ píše Peterka. „Nejinak tomu bylo, když EU poprvé před lety zaváděla regulaci roamingových cen, které od té doby opravdu významně klesly. Podlomilo to jejich ´finanční zdraví´?“

Celý článek je na serveru EurActiv.cz

Jan Sedlák: Možná lepší internet, ale ne pro každého