Zuckerberg: Díky Internet.org už surfuje 40 milionů lidí

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

Kanceláře Facebooku v Tokiu
Kanceláře Facebooku v Tokiu
Kanceláře Facebooku v Tokiu
Kanceláře Facebooku v Tokiu
Kanceláře Facebooku v Tokiu
36
Fotogalerie

Projekt Internet.org, který má zajistit přístup na internet lidem v rozvojových zemích, má už 40 milionů uživatelů. Spolu s výsledky Facebooku za třetí čtvrtletí to oznámil šéf firmy Mark Zuckerberg.

Jak píše TechCrunch, Internet.org zažívá velmi dynamický růst. V červenci 2014 Facebook oznámil tři miliony uživatelů, o rok později to už bylo 15 milionů uživatelů, což představuje meziroční nárůst 166 procent. Jak web připomíná, růst mohl být ještě výraznější, kdyby Internet.org nepřišel o svůj satelit při výbuchu rakety SpaceX.

Internet.org zastřešuje hned několik projektů, které jsou zaměřeny na oblasti Afriky, Asie nebo Latinské Ameriky. Spuštěn byl v roce 2013. Hlavní motivací je přinést připojení tam, kde zatím jakákoliv infrastruktura chybí – pomoci mají například laserové drony i vlastní satelit.

V Indii ale Internet.org ale se svou aplikací Free Basics narazil. Provozovatel největší sociální sítě světa totiž zapomněl na základní principy internetu, mezi než patří třeba síťová neutralita. Jak napsal Živě.cz, ani obří kampaní se internetový gigant neubránil zákazu platformy.

Facebook není jedinou firmou, která se snaží dostat internetové připojení k milionům lidí po celém světě, kteří jej dosud nemají k dispozici. Mateřská společnost Googlu Alphabet podporuje projekt Loon. Ten chce internet vysílat z balónů obíhajících kolem země ve vysokých výškách.

Firma OneWeb Satellies, společný podnik Airbusu a společnosti OneWeb, plánuje postavit novou generaci malých satelitů, které budou internet vysílat hlavně do odlehlých regionů. Na satelity sází i SpaceX Elona Muska nebo také jihokorejský Samsung, který loni vydal obsáhlou studii „mobil internet from the heavens“.