Zvolte kulturní událost roku 2009

Sedmička vybrala nejzdařilejší kulturní akce, které se loni konaly v Berouně. Vítěze ankety ale zvolíte vy.

Hudební festival Berounské Letorosty se v loňském roce konal popáté. V sobotu 5. září na tradičním místě na břehu Berounky u autobusového nádraží zahrály například kapely Black Hill, Maxim Turbulenc, Bengas, kubánské uskupení Santy y Sú Marabú. Hvězdami večera pak byly kapely Chinaski a slovenská ska parta Polemic. Na akci se sešly i přes zpočátku nepříznivé počasí asi dva tisíce lidí. Akce byla nominována nejen proto, že nabídla několik hudebních žánrů od bigbítu a popu přes hip hop až po ska, ale i proto, že každoročně na ní zakladatel festivalu Jiří Oberfalzer předá peníze charitativním organizacím. Loni si 350 000 korun mezi sebe rozdělil Svaz tělesně postižených Beroun a Hostomice, Dětské centrum Srdíčko v Žebráku a Rodinné centrum Nižbor. Nadační fond Letorosty podpořil již na 150 subjektů, za pět let konání festivalu rozdělil už 1,25 milionu korun.

Koncem srpna se konaly třídenní oslavy čtyřicátého výročí otevření letního kina v Berouně. Program byl velmi pestrý. Začínal v pátek muzikálovým představením Noc na Karlštejně, pokračoval v sobotu vzpomínkovým pořadem na počátky kina a večerním filmovým představením Doba ledová III. Neděle byla určena pro děti, pobavil je se svým pořadem Michal Nesvadba. Akce je nominována, proto, že sklidila velký úspěch. Divadelní představení zhlédlo na osm stovek lidí, na scéně letního kina se při výpravné hře objevila i koza, husa či koně.

Hrnčířské trhy patří už ke koloritu Berouna. Poprvé se tu konaly už před třinácti lety. Zatímco tehdy přijelo pouhých šedesát hrnčířů, loni v září jich bylo na Husově náměstí více než 250. Tradiční akce se dostala mezi nominované proto, že rok od roku nabízí více atrakcí. Loni se trhy rozšířily i do Kolařské uličky a nově také k Pražské bráně. Poprvé přijel i keramik z Barcelony Joan Serra, který ve Španělsku získal prvenství v řadě prestižních soutěží. Dalšími zahraničními hosty byli řemeslníci ze Slovenska, Maďarska, Polska a Německa. N8vštěvníci přejíždějí nejen z Berounska, směřují sem turisté z celé České republiky.

Koncert Rock for Revolution se konal 17. listopadu k 20. výročí Sametové revoluce. Nejprve starosta Jiří Besser a místostarosta Tomáš Havel pokřtili v městské obřadní síni obrazovou
kroniku města Beroun 1989 - 2009. Na náměstí pak hrály regionální kapely, které si poslechlo přes pět set lidí. Mezi hosty, které moderátor Petr Král pozval na pódium, byli i zakladatelé Občanského fóra v Berouně Jan Rybáček, Jaroslav Frolík a Bohumila Vokáčová - Svatošová. Důvod naší nominace? Akce dala dohromady domácí muzikanty a navíc byla jednou z mála, která výročí pádu komunismu na Berounsku důstojně připomněla.

Adventní trhy s hudebním doprovodem se na Husově náměstí konají od roku 2004. Letos tu první adventní neděli vystoupil Spirituál kvintet. A nominace této akci patří proto, že měla za dobu svého trvání rekordní účast. Podle odhadů sem přišly nasát vánoční náladu více než tři tisíce lidí. Zazněly například písně V jeslích dítě spinká, U Betléma, Vítej malé děťátko, Kdo naplní nebe, Pastýř a spousta dalších. Po setmění byl rozsvícen vánoční strom. Berounské hradby byly i loni 19. a 20. června jakýmsi výletem do minulosti. Organizátor – Dům dětí a mládeže akci pořádal už pošesté. Návštěvníky čekala divadelní i šermířská představení, tržiště i tradiční průvod po náměstí. Z muzikantů vystoupili například skupiny J.P. Band, Hromosvod, 5P Luboše Pospíšila, Ponožky pana Semtamťuka, Poletíme? a Docuku. Do nejužší sedmičky se akce dostala proto, že jde o multikulturní víkend, který je určen pro celou rodinu.

Listopadové vystoupení britských The Levellers na Plzeňce bylo vrcholem loňské rockové sezony. Jako předskokany si pro své vystoupení v kulturním domě Plzeňka vybrali manchesterskou formaci Sonic Boom Six. „Osobně jsem ani neměl tušení, kde leží Beroun. Takže jsem se podíval do Googlu na mapu a už vím, že je to pouhých třicet kilometrů od Prahy,“ řekl před koncertme pro Sedmičku Jon Sevink, houslista The Levellers. Nominaci si vystoupení podle nás zaslouží protože, že šlo o jediný koncert nejúspěšnější britské kapely 90. let v České republice.