Bohumil Trampota: Vyšší dividenda z ČEZ je pro stát jednoduché, transparentní a rychlé řešení

Skupina ČEZ

Skupina ČEZ Zdroj: ČTK

Energetická společnost ČEZ oznámila v úterý výsledky za první polovinu roku. Čistý zisk dosáhl 33,6 miliardy korun, což je ve srovnání s minulým rokem téměř trojnásobek. Vedení společnosti letos již podruhé zvýšilo cíle pro tento rok. Čistý zisk by měl dosáhnout 60–65 miliard korun (předchozí projekce byla 45–49 miliard). Není tajemstvím, že čistý zisk slouží jako základna pro výpočet dividendy. Kolik si z tohoto zisku ukrojí stát, který vlastní asi 70 procent všech akcií firmy?

Při stávající dividendové politice společnosti vyplácet 60–80 procent čistého zisku by mohla být celková dividenda až 52 miliard korun. Stát z toho získá 70 procent, což odpovídá asi 36,4 miliardy korun. Navíc ostatní akcionáři ze své dividendy odvedou 15procentní daň. To je dalších 2,3 miliardy. Nehledě na to, že dividendový výplatní poměr se může změnit. Například zvýšit.

Stát se snaží bojovat s vysokými cenami elektřiny. Jako jedna z možností se zmiňuje speciální daň pro její výrobce. Z mého pohledu je ale jednoznačně lepší využít právě dividend, a to minimálně ze tří důvodů: je to nejjednodušší, nejrychlejší a nejtransparentnější řešení.

Zaprvé: stát si prostřednictvím ministerstva financí, které státní podíl spravuje, na valné hromadě dividendu odhlasuje, ať se to ostatním líbí, nebo ne.

Zadruhé: svolání valné hromady bude trvat několik týdnů. To je ve srovnání se speciální daní, která by se aplikovala pravděpodobně až na zisk roku 2023, což znamená, že stát by daně vybral až v roce 2024, velmi rychlé řešení.

A zatřetí: přehlížené, ale velmi důležité, je to naprosto transparentní. Jak by utrpěl v případě speciální daně kredit Česka v očích zahraničních investorů a jak by se to podepsalo na jejich apetitu tady investovat? Ministerstvo financí zveřejnilo, že příští rok čeká od společnosti ČEZ dividendu 35 miliard korun. To za stávajících podmínek ČEZ lehce splní, ministerstvo bude spokojené a nic se nemusí měnit. Nicméně potenciál je vyšší, podstatně vyšší.

Zdražování v Česku:

Video placeholde
• Videohub